LV EN LT RU DE

Izstāde "Sirdsdaugava" Naujenes novadpētniecības muzejā

30.04.2010-31.05.2010, Naujenes novadpētniecības muzejs

Latvijas Republikas Neatkarības pasludināšanas dienas priekšvakarā 30.aprīlī Naujenes Novadpētniecības muzeja 2.stāva izstāžu zālē tiks atklāta izstāde „Sirdsdaugava”.
Izstāde „Sirdsdaugava” vēsta par pagājušā gadsimta septiņdesmito -astoņdesmito gadu notikumiem, kuri ievadīja 3.Atmodu: nemierpilnām dienām un mēnešiem, kad izšķīrās Daugavas, Daugavas krastos izvietoto kultūrvēsturisko pieminekļu un ciemu, tai skaitā Naujenes pagasta Slutišķu vecticībnieku ciema liktenis – būs vai nebūs Daugavpils HES.

Izstādē apskatāmie dokumenti, fotogrāfijas un priekšmeti attiecas uz laika posmu no 1969. gada līdz 1994.gadam. Tie stāsta par nepārdomāto Daugavpils HES celtniecības uzsākšanu, žurnālista D.Īvāna un A.Snipa uzsākto protestu pret Daugavpils HES celtniecību avīzē „Literatūra un māksla”, polemiku par HES celtniecības nepieciešamību un lietderību.
   Novārtā nav atstāts jautājums par kultūrvēsturisko pieminekļu izpēti un iznīcināšanu. Nozīmīga vieta ir veltīta stāstījumam par Slutišķu ciemu, kurš tika daļēji izpostīts veicot HES celtniecības sagatavošanās darbus. Izstāde ieskicē vecticībnieku dzīvesveida un kultūras īpatnības, parāda Dienvidlatgalē, it īpaši Naujenes pagasta teritorijā, veiktās pieminekļu apzināšanas ekspedīcijas un arheoloģiskos izrakumus sakarā ar paredzamo teritoriju appludināšanu. Izstādē skatāma neliela daļa no Livonijas ordeņa viduslaiku Dinaburgas mūra pils arheoloģiskās izpētes rezultātā iegūtajām senlietām.

Informācija:
Naujenes novadpētniecības muzejs
Skolas iela 1, Naujene, Naujenes pagasts
T.: +371 654 71321
E-pasts: naujnenesmuzejs@inbox.lv
www.naujene.lv