LV EN LT RU DE

Prasmju skola Ludzas Amatnieku centrā

31.10.2009 09:00, Ludzas Amatnieku centrs, Tālavijas iela 27a, Ludza

Prasmju skola Ludzas amatnieku centrā   
   

Sākums 31. oktobris 9.00; noslēgums 28. novembris -   oslēguma pasākums Rīgā.
   
Apmācību tēmas un meistari LAC :

1. sestdienā, 31. oktobris    9.00- Virves vīšana un peterņu pīšana – meistars Saļimons Ķipļuks.
2.sestdienā,    7. novembris    10.00 - seno latgaļu sagšu, apaudu, jostu izgatavošana meistari- Ēriks Kondrāts un Janeta Jase
3. sestdiena, 14. novembris   10.00- senlaicīgā stila adīšana ar 1 adatu. Meistares- Vēsma Ušpele un Rasma Vancāne.
4. sestdiena, 21. novembris   10.00- Sveču liešana un skalu grozu pīšana -meistari- Boleslavs Munda un Emīlija Vovere.

Ludzas amatnieku centrā ir iecerēts apmācības sākt ar virvju izgatavošanu un peterņu pīšanu, papildinot katrā reizē ar jaunu arodu. Katrā nākošā tikšanās reizē Prasmju skolas dalībnieki parāda, ko veikuši mājās un var jautāt neskaidrās lietas, palīdzību. Katrā kopā strādāšanas reizē pulcējas visi amatu meistari un strādā kopā ar dalībniekiem un konkrēta aroda ierādītāju, lai būtu pieejami apmācāmajiem un lai saglabātu Suprādku tradīcijas būtību.

Virvju vīšana – dažāda resnuma un pielietojuma virvju vīšanas procesa apguve izmantojot linu, kaņepju pakulas.

Peterņu pīšana- Latgalei raksturīgu ziemas apavu no virvēm- peterņu izgatavošanas procesa apguve, sākot ar pašu izgatavotu virvju sagatavošanu, koka pamatnes sagatavošanu, pamattīkla izveidi un paša pīšanas procesa apguve līdz gatavām peternēm.

Sveču liešana- Senu paņēmienu izmantošana vaska sveču liešanā, izmantojot linu diegu u    karstu bišu vasku.

Seno latgaļu sagšu, apaudu, jostu    gatavošanas mācības sāk ar jostu u    apaudu izgatavošanas procesu, izmantojot ceļus. Kā nākošo prasmi ierādot kājautu un sagšas pamatnes aušanas procesu, papildinot to ar vara rotājuma ieaušanu sagšas rakstos, kājautu galu rotājumos.

Senlaicīgā stila adīšana ar 1 adatu- adatu sagatavošana, un pamatprasmes apgūšana adīšanai ar vienu pavedienu un adatu veidojot adījumu, ko izmantoja senos laikos zeķu, cimdu un c. izstrādājumu izgatavošanai.

Skalu grozu pīšana – sākot ar skalu sagatavošanu un groza pamata izveidošanu, līdz gatava groza izveidošanai, roktura pievienošanai.

Sākot ar decembri    Ludzas amatnieku centrs katra mēneša trešajā sestdienā pēc Zaļā tirgu    aicina uz Suprādku. Suprādkas ir    sena latgaļu tradīcija –garajos rudens ziemas vakaros strādāt kopā, lai sagatavotu saimniecībā nepieciešamās, praktiskas lietas katrs pats savai lietošanai. Tā saucamajās Suprādkās ne vien tika nodota    sava aroda pamatprasmes bērniem, bet arī viens otram iemācīja jaunus darbu paņēmienus, neierastas krāsu un rakstu kompozīcijas, jaunu materiālu pielietojumu, kā arī,    darbojoties pārrunāja jaunumus, stāstīja senus notikumus, stāstus par dzīvi un darbu    senākos laikos.

Aicinām uz Amatnieku centru Ludzā, Tālavijas ielā 27a uz kopā strādāšanu, lai    iemācītos jaunas interesantas amatu prasmes, papildinātu sava    zināšanas un galvenais – pavadītu laiku ar draugiem, gūtu prieku no interesantas darbošanās un celtu dzīvesprieku. Iegūsti jaunu hobiju!

Ar cieņu-Līga Kondrāte, Ludzā.
t. 29467925