LV EN LT RU DE

PASĀKUMI Rēzeknē AUGUSTĀ, 2020

29.07.2020-31.08.2020, Rēzekne


No 5. augusta līdz 3. septembrim
Jāņa Undas akvareļu izstāde “Laika upe” no LKM krājuma
Latgales Kultūrvēstures muzejs, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē
Biļetes: skolēniem un studentiem – 0,50 €, pieaugušajiem – 2,00 €, ar Rēzeknieša karti – bezmaksas ieeja, tālr. 64622464   rezekne.lv

Rēzeknes mākslinieks, akvarelists Jānis Unda (1928–2000) strādāja grūti savaldāmajā, bet tik dzīvīgajā akvareļglezniecības tehnikā. Jāņa Undas akvareļos tverti gan dabas motīvi, gan simboliskas un vispārinātas tēmas tikai viņam raksturīgajā akvareļu pludinājumā. Piesātinātas un dziļas krāsu gammas, veikls un ekspresīvs otas raksts pārliecinoši stāsta gan par viņa bērnības ielām Rēzeknes pilsētā, gan apcerīgi aicina ielūkoties Latgales lauku viensētu pamestībā, stāsta par vērtībām un skaisto cilvēcīgi dziļās kompozīcijās.   Izstāde parādīs mākslinieka darbus, kas glabājas Latgales Kultūrvēstures muzeja slēgtajā krātuvē un laika nozīmē aptver visu Jāņa Undas rodošo mūžu.


6. augustā plkst. 16.00   
Bulgāru kino klubs bērniem un jauniešiem
Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namā, kamerzāle, Atbrīvošanas alejā 97
Bezmaksas, iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 64622182 rezekne.lv
Vasaras kino klubi Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namā notiks Eiropas Brīvprātīga darba projekta “Be Ambassador of your Cultures” ietvaros. Filma tiks translēta oriģinālvalodā, pēc noskatīšanos notiks filmu analīze. Kino klubus apmeklēt aicināti, pirmkārt, vācu, angļu, franču un itāļu valodu un kultūru klubu dalībnieki, kā arī citi ieinteresētie.

7. augustā plkst. 21.30
Biogrāfiska drāma “Ceļvedis” un ģitārists Reinis Jaunais.    Kino un mūzikas vakars
Latgales vēstniecība GORS, Jumta terase, Pils ielā 4, Rēzeknē
Biļetes: 10,00 €, GORS   latgalesgors.lv
60. gadu Amerika. Mazizglītots bāra apsargs saņem piedāvājumu kļūt par melnādainā pasaules līmeņa pianista šoferi. Viņi dodas braucienā, ņemot līdzi ceļvedi, kurā atzīmēti tie retie iestādījumi, kuri ir droši afroamerikāņiem. Par muzikālo gaisotni rūpēsies ģitārists Reinis Jaunais, izpildot programmu “Zeme”.

8. augustā plkst. 19.00
Saksofonu kvarteta “Atomos” koncertprogramma “Sapnis par Ameriku”
Latgales vēstniecība GORS, Mazā zāle, Pils ielā 4, Rēzeknē
11,00 €, GORS   latgalesgors.lv
Viens no profesionālākajiem un radoši ziņkārīgākajiem Latvijas saksofonistiem Arvīds Kazlausks ir sapulcinājis kopā uz saspēli dažus daudzsološus jaunās paaudzes saksofonistus: Aigaru Raumani, Jāni Puķīti un Eduardu Lāci. Visi kvarteta dalībnieki ir vairāku profesionālās izpildītājmākslas konkursu laureāti, kā arī aktīvi koncertējoši mūziķi. Koncertprogrammā hipnotizējošas minimālisma mūzikas lappuses vijas ar mūsdienu amerikāņu komponistu retāk dzirdētiem opusiem. Amerikas mūziku grūti iedomāties bez džeza, tāpēc koncertu atklās pazīstamākās tēmas no pasaulslavenās operas Porgijs un Besa, kuras autors ir Džordžs Gēršvins (George Gershwin).

8. augustā plkst. 22.00
Biogrāfiska drāma “Kolete”. Kino vakars Jumta terasē
Latgales vēstniecība GORS, Jumta terase, Pils ielā 4, Rēzeknē
Biļetes: 7,00 €, GORS   latgalesgors.lv
Sidonija Gabriele Kolete nonāk 19. un 20. gs. mijas Parīzes intelektuāļu vidē. Vīra pierunāta, Kolete kļūst par viņa rēgu rakstnieci un uzraksta daļēji autobiogrāfisku romānu par dumpīgu lauku meiteni vārdā Klodīne. Viņa met izaicinājumu sabiedrības priekšstatiem par literatūru, dzimumu lomām, modi un seksualitāti.

No 8. augusta līdz 8. septembrim
Vita Lukstiņa – vienas gleznas izstāde “Perfekta mīlestība”
Lūznavas muiža, Pils ielā 8, Lūznavā, Rēzeknes novads
Ieejas maksa muižā: 1,50–2,50 €   luznavasmuiza.lv   
2019. gada beigās latviešu māksliniece Vita Lukstiņa ieguva galveno balvu prestižajā Florences biennālē. Florences biennāle ir lielākā laikmetīgās mākslas skate Florencē, Itālijā. Reizi divos gados starptautiska mākslas zinātnieku, vēsturnieku un kritiķu žūrija izvēlas un apbalvo labākos māksliniekus 12 kategorijās. Biennāle pērn bija veltīta Leonardo da Vinči, pieminot viņa nāves 500 gadadienu, un vislielāko atzinību izpelnījās Vitas Lukstiņas glezna “Perfektā mīlestība”, kura nu būs apskatāma arī Lūznavas muižā. Māksliniece dzimusi Krievijā, taču studiju gaitas 90. gadu sākumā uzsākusi Latvijā. Vitas stāsts nav tipisks latviešu māksliniekiem, jo, lai arī sākotnēji studējusi pedagoģiju, 2016. gadā nolēmusi piepildīt sapni par mākslu un 2018. gadā ieguvusi maģistra grādu glezniecībā Latvijas Mākslas akadēmijā. Izstādēs piedalās kopš 2017. gada.

8. augustā pl. 17.00   

“Rakija klezmer orkestar” koncerts

Rēzeknes Zaļajā sinagogā, Krāslavas ielā 5
Profesionālu mūziķu grupa “Rakija” atskaņos 19.gs.b./20.gs.sāk. klezmera mūziku enerģētiskā izpildījumā.   
Ansamblis jau septiņus gadus darbojas Viļņā, bet muzicē gan Lietuvā, gan ārvalstu mūzikas festivālos. Katrs mūziķis ar savu individualitāti piešķir klezmera mūzikai neatkārtojamu skanējumu, kurā saaužas autentiskais ar mūsdienu interpretāciju.   
Koncertu rīko biedrība “Arayn” sadarbībā ar Zaļo sinagogu.   Tā apmeklējums ir par brīvprātīgiem ziedojumiem.Lūdzam ievērot visas valstī noteiktās epidemioloģiskās prasības!

8. augustā pl. 12.00
“Izzini melanomu”. Izglītojošs seminārs profesionāļiem, kas ikdienā saskaras ar klientu/pacientu ādu
Rēzeknes kultūras namā, Brāļu Skrindu ielā 3
Bezmaksas. Dalībnieku skaits ir ierobežots. Iepriekšēja reģistrēšanās elektroniski ej.uz/izzini vai pa tālr. 27883443
Gaidīti masieri, podologi, skaistumkopšanas speciālisti, medmāsas, fizioterapeiti, frizieri, manikīra un pedikīra
meistari, fitnesa treneri, deju skolotāji, peldēšanas treneri, sociālie darbinieki u.c. profesiju pārstāvji,
kā arī pacienti, kas klātiene vēlas iepazīties ar biedrības pārstāvjiem.
Programma:
12.00–12.30 Melanomas aktualitāte sabiedrībā. Olga Valci¬a, biedrības “Soli priekšā melanomai” valdes priekšsēdētaja
12.30–13.15 Melanoma ka saslimšana*. Dermatovenerologs Raimonds Karls, SIA “Derma Clinic Riga” valdes priekšsēdētājs, Latvijas Universitātes Dermatoveneroloģijas rezidentūras programmas vadītājs, biedrības “Dermatologi pret ādas vēzi” valdes priekšsēdētājs
13.15–13.55 Melanoma un psihe. Sertificēta psiholoģe klīniskajā un veselības psiholoģijā, sertificēta psihoterapijas speciāliste psihoanalītiskas psihoterapijas jomā Jolanta Lamstere
13.55–14.05 Pacienta stāsts
14.05–14.30 Jautājumi, diskusijas, noslēgums

Līdz 19. septembrim (pagarināta)
Izstāde “Arvīds Egle. Klusais pieskāriens” no LKM Mākslas kolekcijas vecmeistara 115. dzimšanas dienas atcerei
Latgales Kultūrvēstures muzejs, 1. stāva izstāžu zāle, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē
Biļetes: skolēniem un studentiem – 0,50 €, pieaugušajiem – 2,00 €, ar Rēzeknieša karti – bezmaksas ieeja. Tālr. 64622464 rezekne.lv
3. aprīlī apritēja 115 gadi kopš mākslinieka, Rēzeknes mākslinieku kopas dalībnieka, Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Arvīda Egles dzimšanas. Atceroties izcilo gleznotāju, Latgales Kultūrvēstures muzejs (LKM) piedāvā Arvīda Egles (1905–1977) gleznu izstādi no LKM krājuma Mākslas kolekcijas.
Izstādes galvenā ideja ir parādīt publikai tos krājuma slēgtajās telpās glabātos mākslas darbus, kuri pēdējā desmitgadē tika īpaši aprūpēti – restaurēti, kā arī ieguvuši jaunu noformējumu. Kopš 2010. gada šādu vecmeistara darbu ir desmit, kurus ir restaurējuši, preventīvi apkopuši un noformējuši Aleksis Osmanis, Jakovs Kļosovs un Anatolijs Zelčs. Izstāde papildināta ar 6 jaunu noformējumu ieguvušām Arvīda Egles gleznām.

Līdz 29. augustam sestdienās plkst. 13.00
Sestdienas ekskursija Latgales vēstniecībā GORS
Latgales vēstniecība GORS, 1.st. foajē, Pils ielā 4, Rēzeknē
Biļetes: 1,50–2,00 €, GORS Tālr. 64633303   latgalesgors.lv
Turpinot jau vairākus gadus veiksmīgi iesākto tradīciju, arī šovasar no 30. maija līdz 29. augustam, katru sestdienu pulksten 13.00, notiks izzinošās ekskursijas, kurās nav nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās. Informācijas centrā gaidīs gids, kura vadītajai ekskursijai varēs pievienoties ikviens gribētājs – gan biļetes nopērkot iepriekšpārdošanā, gan tieši pirms ekskursijas. Vietu skaits katrā ekskursijā ir ierobežots, tādēļ apmeklētāji aicināti biļetes sarūpēt laikus.   Augustā ekskursijas paredzētas 8., 15., 22. un 29. augustā.

līdz 30. augustam
Rita Ļegčiļina-Broka. Tekstilmākslas izstāde “Apraksti”
Mākslas galerija, Latgales vēstniecība GORS, Pils ielā 4, Rēzeknē
Bezmaksa   latgalesgors.lv
Ritas Ļegčiļinas-Brokas unikālos vaibstus Latvijas kultūrvidē iezīmē tekstilmākslinieces centieni savus radošos meklējumus veikt ciešā sasaitē ar padziļinātu teorētisko izpēti. Tā ir ilgstoša un nopietna interese par krāsu, uzskatot to par Latvijas tekstilmākslas būtiskāko sastāvdaļu. Māksliniece tiekusies izzināt krāsas ceļu kopš Latvijas tekstiliju darināšanas pirmsākumiem līdz pat tās izmantojumam mūsdienu šķiedras mākslā. Šīs atziņas atspoguļojas Ritas pašas darinājumos. Mākslinieces darbos tēlotais pārraida arī kādas kopējas, visiem atpazīstamas vibrācijas. Iespējams, ne tikai izraudzīto krāsu klāsts, bet arī asociatīvā nosacītība, lakonisms, vispārinājums un noskaņu mainīgā pasaule – ir tās pazīmes, kas, līdzīgi latviešu tautasdziesmās lietotajiem izteiksmes līdzekļiem, saistās ar kaut ko visiem tuvu un pazīstamu, ļauj izprast viena cilvēka ainavas uztveres un pārdzīvojuma savdabību dziļākās kopsakarībās ar piederību šeit sastopamai apkārtējās vides uztverei.

11. augustā plkst. 17.00
Rīgas arhikatedrāles kamerkoris “Versija” un ērģelnieks Jānis Karpovičs. Mise un albuma “Laudate Domium” prezentācijas koncerts
Lūznavas muiža, Pils ielā 8, Lūznavā, Rēzeknes novads
Bezmaksa   luznavasmuiza.lv
Lūznavas muižas kapelā 11. augustā notiks Rīgas arhikatedrāles kamerkora “Versija” katoļu garīgās mūzikas albuma “Laudate Domium” prezentācijas koncerts. Tajā piedalās arī ērģelnieks Jānis Karpovičs. Plkst. 17.00 koris aicina uz Svēto Misi, bet pēc tās (ap 18.00) uz albuma prezentāciju. Kamerkoris “Versija” kā patstāvīgs kora kolektīvs izveidojās 1989. gada rudenī triju diriģentu – Vitas Timermanes, Aldana Milzarāja un Edmunda Jonaiša vadībā. Kamerkora idejas tēvs bija diriģents Imants Cepītis un dziedātāji tolaik visi bija akadēmiskā kora “Latvija” mākslinieki. Kora repertuārā ir gan pasaules klasiķu un mūsdienu modernisma paraugi, gan latviešu klasiķu darbi, kā arī dažādu komponistu jaundarbi.

14. augustā plkst. 21.30
Komēdija, drāma “Odesa” un dziedātāja Múr. Kino un mūzikas vakars Jumta terasē
Latgales vēstniecība GORS, Jumta terase, Pils ielā 4, Rēzeknē
Biļetes: 10,00 €, GORS   latgalesgors.lv
Odesa, karsts 1970. gada augusts. Pašā sezonas plaukumā piepeši tiek izsludināta karantīna, jo noticis holeras uzliesmojums. Ekstremālā situācija saasina jūtas un vēlmes, radīdama nepieciešamību dzīvot kaislīgi un pārdroši. Par vakara muzikālo pusstundu parūpēsies māksliniece Múr.

15. augustā plkst. 19.00
Ineta Rudzīte un “Bague Duo” franču Gypsy jazz koncertprogramma “Le Chemin”
Latgales vēstniecība GORS, Mazā zāle, Pils ielā 4, Rēzeknē
Biļetes: 15,00–20,00 €, GORS   latgalesgors.lv
Dziedātāja Ineta Rudzīte un ģitāristu duet    “Bague Duo”, kurā apvienojušies ģitāristi Ēriks Upenieks un Aivars Hermanis, piedāvā franču Gypsy jazz programmu “Le Chemin”. Koncertprogramma veidota kā muzikāl    stāstu ceļojums, īpaši piedomājot par atmosfēru un vēstījuma noskaņu. Programmā iekļautas gan visiem zināmās franču dziesmas: “Le Champs elysee”, “La vie en rose”, arī Karlas Bruni izpildītā “Quelqu’un ma dit”, dziesma no multfilmas “Ratatoulee Le festin” un, protams, “Gypsy jazz”.

15. augustā plkst. 22.00
Komēdija, drāma “Pilnīgi nesaderīgi”. Kino vakars Jumta terasē
Latgales vēstniecība GORS, Jumta terase, Pils ielā 4, Rēzeknē
Biļetes: 7,00 €, GORS   latgalesgors.lv
Režisora Nīla Bērgera komēdija “Pilnīgi nesaderīgi” ir sirsnīgi humoristisks skatījums uz attiecībām starp paralizētu bagātnieku un krimināli sodītu bezdarbnieku, kas tiek nolīgts par viņa aprūpētāju.

Līdz 17. augustam
Gundega Strautmane, Raimonds Vindulis un Volodimirs Biliks – “Kodifikāciju māksla”
Lūznavas muiža, Pils ielā 8, Lūznavā, Rēzeknes novads
Ieejas maksa muižā: 1,50–2,50 €   luznavasmuiza.lv
Izstādes idejas autore ir māksliniece Gundega Strautmane, kura jau kopš 2006. gada strādā ar dažādiem lingvistiskajiem kodiem. Lūznavas muižā skatāmajā izstādē trīs mākslinieki – rakstnieks, tulkotājs un vizuālais mākslinieks no Kijevas Volodimirs Biliks, mākslinieks, grafikas dizaineris un fotogrāfs Raimonds Vindulis un māksliniece Gundega Strautmane, kuru pēdējos gados aizrauj mākslīgās valodas, parāda katrs vairākas versijas par teksta transkodēšanas un interpretēšanas tēmu. Rakstība jau kopš senatnes ir attīstījusies kopā ar vizuālo mākslu, nav bijusi no tās atrauta, un arī mūsdienu dažādās valodas ir mākslinieku iedvesmas avots.

18. augustā plkst. 19.00 un 19. augustā plkst. 19.00
A. R. Gērnijs “Mīlestības vēstules”. Rēzeknes teātra “Joriks” pirmizrāde!
Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namā, Atbrīvošanas alejā 97
Biļetes: 7,00 €   rezekne.lv
Stāsts par mīlestību, par Melisu un Endrū, kas 50 gadu garumā apmainās ar vēstulēm, pastkartēm, apsveikumiem, tiek apspriestas viņu cerības un ambīcijas, sapņi un vilšanās, uzvaras un zaudējumi, kas aizritējuši starp viņiem visu savu šķirto dzīvi. Aizraujošs, nesasniedzami sasniedzams mīlas stāsts ar pilnu emociju buķeti.   Režisors: Mārtiņš Eihe. Scenogrāfija: Paraskēva Deikina. Lomās: Tatjana Suhiņina-Pecka un Aivars Pecka.   Rēzeknes teātra “Joriks” izrāde krievu valodā. Ieteicamais vecums: 14+ Izrādes ilgums: 2h (bez starpbrīža).

21. augustā plkst. 21.30
Romantiska drāma “Aukstais karš” un Jazz/Funk trio
Latgales vēstniecība GORS, Jumta terase, Pils ielā 4, Rēzeknē
Biļetes: 10,00 €, GORS   latgalesgors.lv
Kannu kinofestivāla godalgots stāsts par vīrieti un sievieti, kuri nav sastapušies īstajā laikā un cenšas gūt virsroku pār auksto karu – sirdī, nevis cīņā.    Par spīti likteņa līkločiem viņi iemīlas viens otrā, tomēr 60. gadu aukstais karš sagrauj sapņus. Mūzika JAZZ/FUNK TRIO Lipskis/Justs/Arbidāns.   

22. augustā Rēzeknes pilskalnā
Krasta ielā 31, bezmaksas
19.00 Stand-up komēdijas (16+)
Komiķu apvienība “Comedy Latvia”: Jānis Kreičmanis, Kalvis Troska, Maksims Trivaškevičs
20.30 Džeza ritmi. Rēzeknes džeza mūziķi
Ņemiet līdzi segas, pledus, siltu tēju un izbaudiet augusta zvaigznes!


22. augustā plkst. 22.00
Biogrāfiska drāma “Filmu zvaigznes nemirst Liverpūlē”. Kino vakars Jumta terasē
Latgales vēstniecība GORS, Jumta terase, Pils ielā 4, Rēzeknē
Biļetes: 7,00 €, GORS   latgalesgors.lv
Filma seko rotaļīgajām un aizrautīgajām attiecībām starp gados jauno Tērneru un ekscentrisko godalgoto aktrisi Gloriju Grehemu 1978. gadā Liverpūlē. Tas, kas sākas kā spilgta dēka starp leģendāro aktrisi un viņas jauno mīļāko, ātri pāraug dziļākās attiecībās, kuras piedzīvos dažādus pārbaudījumus.

27. augustā plkst. 20.00
Festivāls ŠKIUŅA DŽEZS. Pasniedzēju un meistarklašu studentu džema sesija
Lūznavas muiža, Pils ielā 8, Lūznavā, Rēzeknes novads
Bezmaksa   luznavasmuiza.lv
Festivāla pasniedzēju un meistarklašu studentu ik vakara džema sesijas. “Škiuņa džezs” meistarklases pasniedz Jaan Jaanson (EE, džeza ģitāra), Ara Yaralyan (EE, kontrabass), Siim Aimla (EE, saksofons), Arkādijs Gotesmans (LT, sitaminstrumenti),Vita Rusaityte (LT, vokāls), Skirmants Sasnauskas (LT, trombons un citi pūšamie instrumenti), Deniss Paškevičs (LV, saksofons, flauta un citi pūšamie instrumenti), Viktors Ritovs (LV, taustiņinstrumenti), Sara Simionato (IT, klavieres, vokāls), bet piedalās vairāk nekā 20 jauni un jau pieredzējuši mūziķi no visām Baltijas valstīm.

28. augustā plkst. 21.30
Mikus Abaroniņa un Ievas Šablovskas koncertprogramma “Sarunas ar arfu”
Latgales vēstniecība GORS, Jumta terase, Pils ielā 4, Rēzeknē
Biļetes: 15,00 €, GORS   latgalesgors.lv
Koncertprogrammā “Sarunas ar arfu” skanēs divu angļu mūzikas komponistu – renesanses komponista Džona Dovlanda un 20. gs. pārstāvja Bendžamina Britena – skaņdarbi. Koncertā būs dzirdama arī divu mūziķu saspēle – tenoram/kontrtenoram Mikum Abaroniņam šoreiz pievienosies arfiste Ieva Šablovska. “Sarunas ar arfu” koncepcijā izvēlēts pretnostatīt vairākas lietas – divu arfu izmantošanu (ķeltu un klasiskā), divus balss veidus – tenors un kontrtenors un arī divus angļu komponistus – Dovlandu un Britenu. Lai gan abi autori katrs pārstāv savu laikmetu, starp tiem ir zināma sintonija, jo Britens savā daiļradē ir iespaidojies no Dovlanda mūzikas.

28. augustā plkst. 19.00
Festivāls ŠKIUŅA DŽEZS. Starptautiskais džeza duets Deniss Paškevičs & Arkādijs Gotesmans duo ar programmu “Dialogue”
Lūznavas muiža, Pils ielā 8, Lūznavā, Rēzeknes novads
Biļetes: 4,00 €   luznavasmuiza.lv
Saksofonists, flautists, komponists un producents Deniss Paškevičs ir izglītots gan akadēmiskās mūzikas, gan mūsdienu ritmiskās mūzikas virzienos. Viņš daudz iedvesmojies no leģendārā saksofonista un komponista Džona Koltreina. D. Paškevičs regulāri piedalās džeza projektos, festivālos Latvijā un ārvalstīs, ir uzstājies un veicis ierakstus kopā ar pasaules mēroga džeza māksliniekiem.   Lietuviešu leģendārais avangarda džeza un laikmetīgās mūzikas izpildītājs Arkādijs Gotesmans ir viens no pieprasītākajiem lietuviešu sitaminstrumentālistiem, perkusionistiem. Viņš sadarbojies ar dažādu žanru māksliniekiem, tādējādi apliecinot savu profesionālo daudzveidību.

28. augustā plkst.    20.30
Festivāls ŠKIUŅA DŽEZS. Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas bigbends un soliste (vokāls) Sara Simionato (Itālija)
Lūznavas muiža, Pils ielā 8, Lūznavā, Rēzeknes novads
Biļetes: 4,00 €   luznavasmuiza.lv
Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas bigbends dibināts 2016. gadā un tā izveidotājs un vadītājs ir Romāns Saikovskis. Bigbenda mūziķi pamatā ir Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas pedagogi, taču katru gadu sastāvam tiek piesaistīti jauni mūziķi. Bigbenda un solistu izpildījumā visbiežāk dzirdamas G. Rozenberga, F. Sinatras, M. Fergusona, D. Ellingtona, R. Džona, D. Teilora, E. Fidžeraldas, M. Bublē un citu komponistu džeza un populārās mūzikas kompozīcijas. Festivālā “Škiuņa džezs” kopā ar bigbendu uzstāsies džeza vokāliste un pianiste Sara Simionato no Itālijas. Sara dzimusi Venēcijā, studējusi klasiskās dziedāšanas tehniku, bet izglītību turpinājusi kā džeza dziedātāja, regulāri piedalās starptautiskās meistarklasēs pie dažādiem vokāla pasniedzējiem. Sara ir vairāku džeza projektu dalībniece – gan kā soliste, gan komponiste un aranžētāja.   

28. augustā plkst. 22.00
Festivāls ŠKIUŅA DŽEZS. Pasniedzēju un meistarklašu studentu džema sesija
Lūznavas muiža, Pils ielā 8, Lūznavā, Rēzeknes novads
Bezmaksa   luznavasmuiza.lv
Festivāla pasniedzēju un meistarklašu studentu ik vakara džema sesijas. “Škiuņa džezs” meistarklases pasniedz Jaan Jaanson (EE, džeza ģitāra), Ara Yaralyan (EE, kontrabass), Siim Aimla (EE, saksofons), Arkādijs Gotesmans (LT, sitaminstrumenti),Vita Rusaityte (LT, vokāls), Skirmants Sasnauskas (LT, trombons un citi pūšamie instrumenti), Deniss Paškevičs (LV, saksofons, flauta un citi pūšamie instrumenti), Viktors Ritovs (LV, taustiņinstrumenti), Sara Simionato (IT, klavieres, vokāls), bet piedalās vairāk nekā 20 jauni un jau pieredzējuši mūziķi no visām Baltijas valstīm.

29. augustā plkst. 14.00
Festivāls ŠKIUŅA DŽEZS. Festivāla meistarklašu ansambļu koncerts
Lūznavas muiža, Pils ielā 8, Lūznavā, Rēzeknes novads
Biļetes: 2,00 €   luznavasmuiza.lv
Festivāla meistarklašu ansambļu koncerts. “Škiuņa džezs” meistarklases pasniedz Jaan Jaanson (EE, džeza ģitāra), Ara Yaralyan (EE, kontrabass), Siim Aimla (EE, saksofons), Arkādijs Gotesmans (LT, sitaminstrumenti),Vita Rusaityte (LT, vokāls), Skirmants Sasnauskas (LT, trombons un citi pūšamie instrumenti), Deniss Paškevičs (LV, saksofons, flauta un citi pūšamie instrumenti), Viktors Ritovs (LV, taustiņinstrumenti), Sara Simionato (IT, klavieres, vokāls), bet piedalās vairāk nekā 20 jauni un jau pieredzējuši mūziķi no visām Baltijas valstīm.

29. augustā plkst. 18.00
Festivāls ŠKIUŅA DŽEZS. Siim Aimla band (Igaunija)
Lūznavas muiža, Pils ielā 8, Lūznavā, Rēzeknes novads
Biļetes: 4,00 €   luznavasmuiza.lv
Saksofonists Siim Aimla ir viena no vadošajām jaunās paaudzes personībām Igaunijas džeza mūzikas jomā. Būdams lielisks saksofona spēlētājs, aranžētājs un G. Otsa mūzikas skolas pasniedzējs, viņš joprojām atrod enerģiju, lai piedalītos daudzos izaicinošos projektos. "SA band" sastāvs: Siim Aimla – saksofons, Ara Yaralyan – bass, Jaan Jaanson – ģitāra. Īpašs labāko Igaunijas džeza mūziķu ansamblis, kura līderis saksofonists Siim Aimla veidojis neatkārtojamu autorprogrammu, parādot katra dalībnieka muzikālo personību un īpašu saksofona un ģitāras saspēli.

29. augustā plkst. 19.30
Festivāls ŠKIUŅA DŽEZS. Lietuvas-Latvijas mūziķu kopprojekts “Trombomania”
Lūznavas muiža, Pils ielā 8, Lūznavā, Rēzeknes novads
Biļetes: 4,00 €   luznavasmuiza.lv
“Trombomānija” ir unikāls un Latvijā vēl nebijis projekts, kas balstās divu trombonu saspēlē un ar jaunu, svaigu skatienu veidotiem mūsdienīgiem aranžējumiem pazīstamām latviešu un pasaules melodijām, kā arī latviešu un lietuviešu tautasdziesmām. Ansambļa dalībnieki katrs ir unikāla personība, radoši un starptautiski atzīti mūziķi, augsta līmeņa profesionāļi. Sastāvs: Viktors Ritovs – taustiņinstrumenti, Lauris Amantovs – trombons, Andris Grunte – bass, Vita Rusaitīte – vokāls, Arkādijs Gotesmans – sitamie instrumenti, Skirmantas Sasnauskas – trombons. Projekta mērķis ir veidot sadarbību starp latviešu, lietuviešu džeza mūziķiem, radot jaunu un interesantu kolektīvu, sniedzot klausītājiem nebijušas sajūtas.

29. augustā plkst. 21.00
Festivāls ŠKIUŅA DŽEZS. Festivāla noslēguma koncerts. Rēzeknes bigbends un solisti
Lūznavas muiža, Pils ielā 8, Lūznavā, Rēzeknes novads
Biļetes: 4,00 €   luznavasmuiza.lv
Festivāla noslēguma koncertā Rēzeknes bigbenda un solistu-festivāla meistarklašu pasniedzēju kopīga koncertprogramma. Rēzeknes bigbends ir profesionālā pūšamo instrumentu orķestra “Rēzekne” (dibināts 1991. gadā) mūziķu vienība. Bigbenda mākslinieciskais vadītājs – trombonists, džeza mūziķis Lauris Amantovs. Kolektīva mājvieta un regulārākā koncertvieta ir Latgales vēstniecība GORS. Rēzeknes bigbends piedāvā koncertprogrammas ar latviešu un ārvalstu komponistu estrādes un džeza mūzikas kompozīcijām, piesaistot dažādus Latvijā populārus solistus (pēdējo gadu sadarbība bijusi ar dziedātājiem Kristīni Prauliņu, Diānu Pīrāgs, Andri Ērgli, Andri Daņiļenko un citiem).

29. augustā plkst. 22.00
Drāma, komēdija “Ričards atvadās”. Kino vakars Jumta terasē
Latgales vēstniecība GORS, Jumta terase, Pils ielā 4, Rēzeknē
Biļetes: 7,00 €, GORS   latgalesgors.lv
Ilgus gadus profesors Ričards ir centies būt par paraugu, dzīvot pareizi. Līdz vēsts par nedziedējamu slimību visu sagriež ar kājām gaisā. Ja dzīvot atlicis maz, lai dzīve ir jautra un bezrūpīga! Viņš met izaicinājumu aizspriedumiem un sāk dzīvot tā, kā vienmēr vēlējies. Galvenajā lomā – izcilais Džonijs Deps.

30. augustā plkst. 18.00
“Raxtu Raxti“. Latvijas svētku koncerts
Latgales vēstniecība GORS, Lielā zāle, Pils ielā 4, Rēzeknē
Biļetes: 15,00–25,00 €   latgalesgors.lv
“Raxtu Raxti” muzicē jau astoto gadu, kuru laikā grupas repertuārs veidojies no labi zināmām komponista Imanta Kalniņa dziesmām, pašu dalībnieku orģināldziesmām un tautas mūzikas aranžijām. Arī šoreiz būs iespēja baudīt un kopā izdziedāt populārākās dziesmas – “Rakstu rakstus”, “Man apnikusi”, “Apkal manu kumeliņu”, „Maijas dziesma”, dziesmas no pēdējā albuma „Vēstījums rakstos”, kā arī iepazīt pavisam jaunas kompozīcijas, kas jau drīzumā būs dzirdamas grupas jaunajā albumā. Kā īpaša dāvana svētku koncertā Rēzeknē tiks atskaņotas dziesmas, kas raksturīgas arī Latgalei. „Raxtu Raxti” pamatsastāvā muzicē: Kristīne Kārkle-Kalniņa (balss, vijole, kokle), Marts Kristiāns Kalniņš (balss, klavieres, harmonium, oboja, stabules), Edgars Kārklis (balss, akordeons, dūdas, stabules), Armands Treilihs (basģitāra) un Artis Orubs (sitamie instrumenti).

Trešdienās, piektdienās un sestdienās plkst. 10.00–15.00
Rēzeknes Zaļās sinagogas apskate
Rēzeknes Zaļā sinagoga, Krāslavas ielā 5
Trešdienās un sestdienās – brīva, iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 26615683 sinagoga.lv
Rēzeknes Zaļās sinagogas izbūve saistīta ar pilsētas uzplaukumu 19. gs. vidū. Ēka reiz funkcionēja gan kā lūgšanu nams, gan izglītības iestāde – mācību māja. Pēc restaurācijas, kopš 2016. gada janvāra, dievnams atkal ir atvērts apmeklētājiem.   
Iepriekš piesakoties pa tālr. 26615683, ekskursijā iespējams iepazīt Zaļās sinagogas atdzimšanu.

Pārcelts uz rudeni
Īsfilmu kinofestivāls “Open Place 2020” Rēzeknē rezekne.lv
Augustā Rēzeknē bija paredzēts VIII starptautiskais īsfilmu kinofestivāls “Open Place 2020”, bet šogad festivāls tiek PĀRCELTS uz rudeni. Sekosim valstī noteiktajiem ierobežojumiem un par konkrētiem datumiem ziņosim.   
Festivāls katru gadu iepazīstina ar jaunākajām Baltijas jūras reģiona valstu īsmetrāžas filmām. Festivāla laikā ārpus konkursa programmas notiek plaša kultūras programma – koncerti, kino seansi, izrādes un jubilejas vakari.


IZGLĪTOJOŠAIS DARBS muzejā rezekne.lv/latgales-kulturvestures-muzejs

Līdz 31. augustam
Muzejpedagoģiskā programma “Pirmo reizi izstādē”
Latgales Kultūrvēstures muzejs, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē
Biļetes: katram skolēnam – 1,50 €, iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 64622464   rezekne.lv
Programma ģimenēm vai nelielām grupām (līdz 6 personām). Nodarbības ilgums: 60–90 min.
Programma tiek vadīta kādā no muzeja izstādēm. Nodarbības laikā apmeklētāji tiek iepazīstināti ar mākslas izstādes iekārtojumu, rosinot attīstīt skatīšanās, domāšanas un vērtēšanas prasmes, mudinot mutiski izteikt gūtos iespaidus. Praktiska darbošanās – zīmēšana, pielietojot iepazītos mākslas izteiksmes līdzekļus. Piesakoties uz programmu, tiek paziņota informācija par līdzi ņemamajiem materiāliem (zīmuļi, krītiņi).
Programma tikai ar iepriekšēju pieteikšanos pa tālr. 64622464!

Līdz 31. augustam
Muzejpedagoģiskā programma “Zemes dzīļu noslēpumi”
Latgales Kultūrvēstures muzejs, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē
Biļetes: katram skolēnam – 1,50 €, iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 64622464   rezekne.lv
Programma sākumskolas, pamatskolas skolēniem. Nodarbības ilgums: 40-60 min.   
Praktiski darbojoties grupās, dalībnieki noskaidros, ko var atrast zemes dzīlēs un cik liela nozīme senvēstures pētīšanā, senču sadzīves izzināšanā ir arheoloģiskajiem izrakumiem. Skolēni iejutīsies arheologa lomā un veiks “izrakumus” ar smiltīm piepildītā koka kastē, pēc tam analizējot atradumus. Nodarbības laikā skolēni padziļina zināšanas par vēsturi, kultūrvēsturi, mācās izprast, cik svarīgi ir saudzīgi izturēties pret vidi. Nodarbībā skolēni varēs iepazīties gan ar 1980.–1983. g. arheoloģiskajos izrakumos atrastajām senlietām, gan ar arheoloģisko izrakumu materiāliem, kas iegūti Rēzeknes viduslaiku pilskalna aizsardzības zonā 2010.g. pirms Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra “Zeimuļs” celtniecības.

Līdz 31. augustam
Muzejpedagoģiskā programma “Senās spēles un rotaļas”
Latgales Kultūrvēstures muzejs, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē
Biļetes: katram skolēnam – 1,50 €, iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 64622464   rezekne.lv
Programma pirmsskolas bērniem, sākumskolas skolēniem (minimālais dalībnieku skaits – 10). Nodarbības ilgums: 60 min.    Lielākā pildspalva Latvijā; “Dzintrripītis”; zināšanu un slēpšanās spēle “Zini vai saki ku-kū!”; darbošanās ar smilšu gaismas lampu u. c.   
Nodarbības laikā bērni uzzina, kādas ir senās un pašu rokām gatavotās rotaļlietas, spēlē izglītojošas spēles individuāli un komandās. Dodoties rotaļās, caur spēli viņi attīsta veiklības, atjautības u.c. iemaņas, mācās iecietīgi, draudzīgi izturēties pret apkārtējiem cilvēkiem. Programmā tiek aktualizēta seno koka rotaļlietu, spēļu un rotaļu izmantošana, tādējādi saglabājot un pārmantojot zināšanas par folkloru un tradīcijām.

Līdz 31. augustam
Muzejpedagoģiskā programma “Māla pikuča piedzīvojumi”
Latgales Kultūrvēstures muzejs, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē
Biļetes: katram skolēnam – 1,50 €, iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 64622464   rezekne.lv
Programma ģimenēm ar bērniem vai nelielām grupām (līdz 6 personām),    apmeklētājiem ar redzes traucējumiem. Nodarbības ilgums: 40–60 min.
Virtuālajā keramikas spēlē “Māla pārvērtības” skolēni vizuāli uzskatāmā veidā tiek iepazīstināti, kā atrodams māls, kā to pārstrādā, kā veido keramikas trauku, kāds ir apdedzināšanas process. Lielākās keramikas ekspozīcijas Latvijā un pasaulē apskate un uzdevumu pildīšana. Suvenīra veidošana no māla. Izveidotie darbi tiek atdoti līdzņemšanai to autoriem.

Līdz 31. augustam
Pirmā Latgales kongresa simtgadei veltīta izstāde “Pāri slieksnim”
Latgales Kultūrvēstures muzejs, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē
Biļetes: skolēniem un studentiem – 0,50 €, pieaugušajiem – 2,00 €, ar Rēzeknieša karti – bezmaksas ieeja, tālr. 64622464   rezekne.lv
1917. gada 9.–10. maijā (pēc vecā stila 26.–27. aprīlī) Rēzeknē notika Pirmais Latgales kongress, kurā tika pieņemts lēmums par Latgales atdalīšanos no Vitebskas guberņas un apvienošanos ar pārējiem Latvijas novadiem. Šis lēmums bija izšķirošais turpmākajiem notikumiem, kad 1918. gada 18. novembrī tika proklamēta Latvijas Republika.
Katrai mājai ir pamati un slieksnis. Slieksnis ir arī nozīmīga katras mājas sastāvdaļa. Pieņemot, ka Latvijas zeme (vēsturiskie 3 novadi) ir šīs mājas pamati, tad 1917. gada Pirmais Latgales kongress ir kā slieksnis, kurš jāpārkāpj, lai tiktu mājā – Latvijā. Izstādē varēs iepazīt autentiskus priekšmetus, dokumentus un fotogrāfijas, ar audio, video un gaismas projekciju palīdzību sajust laikmeta noskaņu.

Līdz 31. augustam
Ekskursija Latgales keramikas ekspozīcijā “Māla un uguns pārvērtību radīts brīnums” un ekspozīcijā “Rēzekne laikmetu griežos”
Latgales Kultūrvēstures muzejs, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē
Biļetes: skolēniem un studentiem – 0,50 €, pieaugušajiem – 2,00 €, ar Rēzeknieša karti – bezmaksas ieeja, + muzeja speciālista-gida pakalpojumi nelielai grupai līdz 6 cilv. vai ģimenei: 8,00 € (latviešu valodā), 15,00 € (svešvalodā), tālr. 64622464   rezekne.lv
Ekspozīcijas sešas zāles piedāvā iespēju izsekot podnieka amata attīstībai no pirmsākumiem (neolīts) līdz pat mūsdienām. Tradicionālas vērtības, kas pasniegtas mūsdienu interpretējumā, izmantojot informācijas tehnoloģiju piedāvātās iespējas. Rēzeknes vēstures ekspozīcijā iespējams izsekot pilsētas vēstures līkločiem un attīstībai no vissenākā eksponāta līdz mūsdienām.


Rēzeknes BIBLIOTĒKU aktualitātes rezeknesbiblioteka.lv

Tematiskie pasākumi, radošās darbnīcas, radošo darbu izstādes
26. augustā plkst. 15.00
Praktiskā nodarbība “Datubāzes – vērtīgs rīks piekļuvei informācijas pasaulei”
Rēzeknes Centrālā bibliotēka, 3. stāvā, Atbrīvošanas alejā 81. Nodarbība bezmaksas. Iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 64622061

28. augustā plkst. 15.00
Lekcija/diskusija “Dzīvosim veselīgi Latgalē, Latvijā, Eiropā!” projekta EDIC Austrumlatgalē” ietvaros.   Rēzeknes Centrālā bibliotēka, 3. stāvā, Atbrīvošanas alejā 81. Lekcija bezmaksas. Iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 64622061

No 3.–31. augustam
Eduarda Utāna foto izstāde “Dzimtā Latgale” no cikla “Radošie lasītāji”
Rēzeknes Centrālā bibliotēka, 2. stāvā, Atbrīvošanas alejā 81



Pasākumos dalībnieki un apmeklētāji tiks fotografēti/filmēti un foto/video tiks publiskoti nekomerciālos nolūkos Rēzeknes pašvaldības sociālo tīklu kontos, tāpat var tikt izmantoti Domes mājas lapā un reklāmas materiālos. Ja kāds no apmeklētajiem pamana sevi pasākumu galerijās un noteikti nevēlas šo foto publiskošanu, lūdzu, sazinieties ar pasākuma organizatoru.

Pasākumi tiek rīkoti, ievērojot KM izdotā sanitārā protokola prasības.
Pasākumu programmā iespējamas izmaiņas, sekojiet informācijai un jaunumiem:   rezekne.lv

Informāciju apkopoja Maija Upeniece, pašvaldības aģentūras “Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs” reklāmas speciāliste, tālr. 26106775, e-pasts: maija.upeniece@rezekne.lv

Pašvaldības aģentūra “Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs”
Juridiskā adrese: Atbrīvošanas alejā 93, Rēzeknē
Faktiskā adrese: Pils ielā 4, Rēzeknē, tālr. 646 07672, 26106775 (admin.), 28667725 (grāmatv.), rezekne.lv   

Tūrisma attīstības centrs, Krasta ielā 31, Rēzeknē, tālr. 64622222, 26332249