LV EN LT RU DE

Daugavpils novadā – jauni tūrisma mārketinga materiālu izdales statīvi

04.08.2011-31.08.2011, Daugavpils novads

Daugavpils novada 11 tūristu mītnēs, J.Raiņa mājā Berķenelē, Skrindu dzimtas muzejā, Naujenes novadpētniecības muzejā un Naujenes Tautas bibliotēkā    izvietoti jauni tūrisma    mārketinga materiālu   izdale   tatīvi. To    Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) pasākuma „Lauku ekonomikas dažādošana un dzīves kvalitātes veicināšana vietējo attīstības stratēģiju īstenošanas teritorijā” aktivitātes „Vietējā produkta ar pievienoto vērtību noieta veicināšanas pakalpojumi” projekta „Daugavpils novada tūrisma produktu kvalitātes uzlabošana un konkurētspējas paaugstināšana noietam vietējā tūrisma tirgū” ietvaros, izgatavojusi Biedrība „Daugavpils novada tūrisma informācijas centrs”,    tādejādi vietējiem iedzīvotājiem un ceļotājiem dodot plašākas iespējas iepazīt Daugavpils novada tūrisma piedāvājumu.

Šā projekta īstenošana    nepieciešamību noteica vairāki faktori. Proti, tūrisma nozare ir nozīmīga tautsaimniecības nozare, kuras uzdevums ir tūrisma produktu sagatavošana un pasniegšana. Savukārt tūrisma produkts ir prece, maksas vai bezmaksas pakalpojums, cilvēka darbības radītas vērtības, bagātības un apstākļi vai to kopums, kuriem piemīt reāla patēriņa vērtība. Tūrisma pamatprodukts ar augstu pievienoto vērtību ir ceļojums, kurā ietilpst dažādu pakalpojumu komplekss. Latvijas tūrisma plānošanas dokumentos kā viens no tūrisma attīstības rīcības pamatvirzieniem ir vietējā tūrisma veicināšana, attīstot daudzveidīgus un jaunus tūrisma produktus. Latvijas tūrisma plānošanas dokumentos uzsvērts, ka tūrisma produkta virzībai tirgū ir svarīga publiskā un privātā sektora sadarbība, kas veicina vietējo sadarbības tīklu attīstību.
Līdz ar valsts ekonomisko recesiju, arī tūrisma nozarē jūtamas tās sekas, kas kopš 2009.gada tūrisma sezonas būtiski ietekmējusi ceļotāju paradumus izvēloties ceļojumu. Latvijas iedzīvotāji mazāk izmanto iespējas doties ārvalstu ceļojumos, bet gan vairāk ceļo pa Latviju. Galvenā problēma ir tā, ka vietējie iedzīvotāji, t.sk., Daugavpils novadā, ļoti maz zina par tūrisma produktiem, kas atrodas blakus esošajos kaimiņpagastos vai tālākos pagastos viena novada ietvaros. Tādejādi cilvēki ļoti maz izmanto iespēju doties vienas vai vairākdienu ceļojumos pa tuvāko apkārtni, aplūkojot dabas un kultūrvēsturiskos objektus, baudot atpūtu pie ūdeņiem, saņemot aktīvā tūrisma u.c. pakalpojumus. Daugavpils novadā ir iespējams aplūkot 83 kultūrvēsturiskos objektus, 20 dabas objektus, 3 muzejus (vienam no tiem ir brīvdabas filiāle) u    1 privāto muzeja ekspozīciju, kā arī darboties amatnieku darbnīcās. Ceļotājiem ir pieejamas vairāk nekā 600 gultasvietas,    15 telšu vietas, 18 pirtis un saunas, 6 sabiedriskās ēdināšanas iestādes un 17 aktīvā tūrisma piedāvājumi.    Visizplatītākie tūrisma produkti, kurus izmanto vietējie iedzīvotāji, ir lauku tūristu mītnes dažādu svinību un pasākumu rīkošanai, kā arī pirts pakalpojumi un muzeju apmeklējumi. Līdz ar to šobrīd Daugavpils novada iedzīvotāji pilnā apjomā neizmanto Daugavpils novada tūrisma produktu potenciālu. Tādejādi vietējie iedzīvotāji dodas ceļojumos ārpus novada robežām un līdz ar to šo ceļotāju iztērētā nauda aizplūst no novada, neveicinot pozitīvas tūrisma bilances veidošanos. Tādejādi šobrīd tūrisma nozarē strādājošo – gan Daugavpils novada TIC speciālistu, gan tūrisma pakalpojumu sniedzēju - galvenais īstermiņa uzdevums ir mērķtiecīgi virzīt tūrisma produktus – produktus ar augstu pievienoto vērtību, kā arī veidot jaunus -    patēriņam vietējā tirgū.

Līdz ar to projekta ietvaros Daugavpils novada tūristu mītnēs, sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, muzejos u.c    vietējiem iedzīvotājiem ir pieejama vienota visaptveroša informācija par Daugavpils novada tūrisma produktiem, kas Latgales reģionā ir jauna un neapgūta prakse un pieredze par vietējo tūrisma produktu virzīšanu vietējā tūrisma tirgū.
Projekta kopējās izmaksas ir 4537.50 Ls, 75% attiecināmo izmaksu    ir ELFLA finansējums, kas saņemts no Lauku atbalsta dienesta, savukārt 15% sedza Biedrība „Daugavpils un Ilūkstes novadu partnerība „Kaimiņi”. Izdales materiālu statīvu izgatavošanu un piegādi veica SIA „ZKD”.
   

Projekta vadītāja:
Lolita Kozlovska
Biedrības „Daugavpils novada TIC” valdes locekle
65422818
info@visitdaugavpils.lv
www.visitdaugavpils.lv