LV EN LT RU DE

Juveliermākslinieka Oļega Auzera darbu personālizstāde “Apzināšanās”

21.04.2011-12.06.2011, Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzejs, Rīgas iela 8, Daugavpils

No 3.maija līdz 12.jūnijam Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzejā tiks eksponēta Oļega Auzera personālizstāde “Apzināšanās”, kas veltīta daugavpiliešiem.
Izstādē būs apskatāma daļa no autora pēdējo gadu darbu klāsta, kā arī viņa skolnieku Ligitas Žemaitītes-Auzeres, Kristīnes Kalvītes, Māra Skromāna, Aivara Meikulāna, Jāņa Zorģa un Marinas Boitmanes darbi. “Māksla ir saziņa, kurā izteiksmes līdzeklis var būt jeb kas, kas var nodot ideju. Skatuve, glezna sudraba kauss vai dzeja, visu, kas var saviļņot, aizraut vai likt pārskatīt savu dzīvi un tās vērtības varam uzskatīt par mākslas izpausmi tās augstākajā pakāpē. Dabiski, ne visi darbi nes idejisko iezīmi. Mēs varam gūt arī tīri estētisku baudījumu no mākslas darba. Tomēr mani vairāk saista cilvēka emocionāli garīgā pasaule, kurā var atklāt mūsu vājības un dramatizācijas. Esmu gandarīts, kad izdodas sudrabā    izpaust to, kas man bijis svarīgs.Un vēl vairāk, kad izveidotais darbs ir sajūsminājis skatītāju.

Tautas garīgā 'labklājība' gulstas uz mākslinieku pleciem. Viņi ir pirmie, kas saredz draudus sabiedrībai un ir spējīgi ar saviem darbiem likt    apzināties. Spēja novērot, analizēt un sistematizēt, kā arī augsta atbildības sajūta ir raksturīgākā iezīme īsta mākslinieka portretā. Ar    saviem darbiem es vēlētos panākt, lai jau šodien cilvēki aizdomātos un pārskatītu savus uzskatus par dzīvi, dabu un cilvēku savstarpējām attiecībām” (Oļegs Auzers).

Oļegs Auzers ir pazīstams juveliermākslinieks.    1991 .gadā viņš nodibināja „Auzera juvelieru mākslas koledžu”, kurā tika realizētas viņa koncepcijas mākslā. Šinī laikā tiek radīti daudz monumentālu darbu. 2001. gadā radītais 128 cm augstais un 20 kg smagais augļu trauks bija pirmais darbs atjaunotajā Melngalvju nama sudraba kolekcijā.

Atzinīgi Oļega Auzera darbus novērtēja arī mūsu valsts eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, savas prezidentūras laikā pasūtot darbus un tādejādi reprezentējot Latviju.
Mākslinieka ieguldījums kultūrā nav tikai viņa mācekļi, bet arī dāvinājumi Melngalvju namam, Rīgas kuģniecības un vēstures muzejam, Limbažu muzejam un Šveices valsts muzejam Cīrihē.