LV EN LT RU DE

Raiņa mājā Berķenelē rīko vilnas apstrādes amatu prasmes darbnīcu

22.02.2011-26.03.2011, Raiņa māja Berķenelē, Birkineļi, Kalkūnes pagasts, Daugavpils novads

Daugavpils novada Jāņa Raiņa mājā Berķenelē 5. martā, 12.martā, 19. martā, 26. martā no plkst. 11.00 līdz plkst. 14.00 darbosies vilnas apstrādes darbnīca „No vilnas līdz diegam”.
Mūsu senči izmantoja aitas vilnu, lai izgatavotu apģērbu. Apģērbs bija izturīgs, silts un veselīgs, jo aitas vilna satur pozitīvas īpašības:    ļauj ķermenim elpot, uztur ķermeni sausumā un siltumā.
    Darbs pie vilnas apstrādāšanas, pirms ta    pārtop par materiālu, bija rūpīgs un ilglaicīgs: aitas cirpšana (noteiktā laikā), vilnas mazgāšana, vilnas žāvēšana, sukāšana, vērpšana, šķeterēšana, diegu tīšana    uz tītavām, diegu krāsošana (ar dabīgajiem materiāliem ) utt.    Sekojošie    darbi parasti bija jāveic    rudenī,    lai ziemas garajos vakaros var adīt rakstainos cimdus, zeķes, jakas un aust segas.   
    Vilnas apstrādei bija    nepieciešami speciāli darbarīki - cirpšanas dzirkles, kārstuves, vērpšanas ratiņi, tītavas utt. Tie    kādreiz bija gandrīz katrā    lauku sēta, bet tagad vairs tikai reti kuram    atroda    bēniņo    vai    kalpo kā telpa    noformējums .
    Mājas apstākļos pārstrādātai vilnai ir liela vērtība, jo    mūsdienās pat laukos reti kurš prot vērpt un šķeterēt.
    Vilnas apstrādes darbnīca notiek Tradicionālo prasmju skolas ietvaros. Pirmā Tradicionālo prasmju skola notika 2009. gada rudenī 22 vietās visā Latvijā. Šogad četras sestdienas (5., 12., 19. un 26. martā) nodarbības notiks divpadsmit vietās, tradīcijām bagātajā Latgalē. Piemēram, Ludzā interesenti varēs mācīties adīt cimdus un izgatavot velteņus, Dagdā tiks rādītas Latgales tradicionālās rotaļas un danči utt. Raiņa mājā Berķenelē notiks vilnas apstrādes darbnīca.
Darbnīcas dalībnieki tiks iepazīstināti ar vilnas sagatavošanas darbiem, nodarbībā    varēs iegūt vilnas pārstrādes iemaņas un darboties praktiski.
Bērniem būs iespēja no vilnas diegiem izgatavot rotaļlietas.   
    Pasākuma norise Raiņa mājā Berķenelē
    Adrese:    Birkineļi, Kalkūnes pagasts, Daugavpils novads
tālr. 654 74368, 29272200, 26638038, fak    654 74367,
e-pasts: berkenele@inbox.lv
Dalība vilnas apstrādes amatu prasmes darbnīcās jāpiesaka vismas divas dienas pirms darbnīcas sākuma,
zvanot pa    t.29272200
vai rakstot e-pastu: berkenele@inbox.lv
Vilnas izgatavošanas darbnīca notiek ar Daugavpils novada Kultūras pārvaldes un Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra atbalstu.
Attēlā: Vilnas apstrādes meistare Lūcija Gorbika