LV EN LT RU DE

Latvijas armijas vēsturei veltīta ceļojošā izstāde "Par Latviju"

01.11.2010-30.11.2010,

1919.gada 10.jūlijā virspavēlnieks, ģenerālis Dāvis Sīmansons ar pavēli Nr.1 izveidoja Latvijas armiju, kurai pavisam nesen proklamētajā neatkarīgajā Latvijā vēl bija jāizcīna grūtas kaujas par savu brīvību. Liktenīgais pavērsiens cīņā par savu valsti notika 1919.gada 11.novembrī, kad Latvijas armija atbrīvoja Rīgu no Bermonta karaspēka. Pēc šīs kaujas kļuva skaidrs, ka Latvija ir nosargājusi savu neatkarību. Par godu Latvijas brīvības cīnītājiem šo dienu - 11. novembri - atzīmē kā Lāčplēša dienu. Tā ir visu Latvijas karavīru godināšanas diena.

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs sagatavoja ceļojošo izstādi „Par Latviju”, veltītu Latvijas armijas vēsturei. „Par Latviju” – tā ir mūsu vecākā valsts apbalvojuma – Lāčplēša kara ordeņa – devīze. Šo ordeni piešķīra vienīgi par kara nopelniem un tikai tiem, kas izpildījuši pienākumu pret valsti ar izciliem varoņdarbiem – par godu un slavu Latvijai.

   Izstādē ir atspoguļoti gan grūtie Brīvības cīņu gadi, gan dižie 1920.-1930.gadi, kad Daugavpils varēja lepoties ar Zemgales divīzijas, Jātnieku pulka, Bruņoto vilcienu pulka, Autotanku brigādes karavīriem un virsniekiem. Kopā viņi veidoja slaveno Daugavpils garnizonu, kuram bija ne tikai militāra nozīme, bet arī ļoti svarīga loma pilsētas sabiedriski-politiskajā dzīvē.

Izstādē ir apskatāmi materiāli arī par armijas mūsdienām. Šodien Daugavpils var lepoties ar Zemessardzes 34.Artilērijas bataljonu, kura uzdevums ir apmācīt un sagatavot karavīrus atbilstoši NATO valstu bruņoto spēku standartiem.

Ceļojošās izstādes eksponēšana ārpus muzeja līdz 14 dienām maksā 10.00 Ls Lūdzam pieteikties iepriekš pa tālr. 65424155, 65424073.

Aicinām visus interesentus iepazīties ar Latvijas armijas vēsturi!