LV EN LT RU DE

PASĀKUMI Rēzeknē SEPTEMBRĪ, 2020

01.09.2020-30.09.2020, Rēzekne
1.septembrī plkst. 10.00–15.00
Zinību dienai veltīts pasākums “Senā skola muzejā”
Latgales Kultūrvēstures muzejs, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē
Bezmaksas, tālr. 64622464 rezekne.lv
Ir atkal klāt septembris! Kā ierasts, jaunais mācību gads sākas ar zinību dienai veltītu pasākumu “Senā skola muzejā”. Aicinām skolēnus kopā ar ģimeni apmeklēt muzeju, lai iejustos senās skolas atmosfērā. Pasākuma laikā būs iespējams: • ar auguma mēru noskaidrot savu skološanās pakāpi: “mātes skola pie ratiņa”, “skola ar klases skolotāju”, “augstā skola”, • uzzināt par ievērojamākā Latgales rokraksta literatūras pārstāvja Andryva Jūrdža dzīvesgaitām, viņa uzrakstīto kalendāru “Myužeygays kalinders” (1916.g.) un izšķirstīt skolēnu veidoto “...laika kalinders 2011”! • apskatīties 19. gadsimta latgaliešu autoru, grāmatu pārrakstītāju rokrakstu paraugus, dažādas 20. gadsimta mācību grāmatas, liecības, fotogrāfijas, • rēķināt seno svaru un mēru sistēmā, • glīti rakstīt ar tinti un spalvu burtnīcas lapā, kā arī vēl senākā “burtnīcā” – uz mazas koka tāfelītes, nofotografēties pie 20. gs. 80. gadu skolēnu skolas formastērpiem, piedalīties mūsdienu rokrakstu paraugu kolekcijas veidošanā.
***
No 1. septembra līdz 31. maijam Latgales Kultūrvēstures muzejs apmeklētājiem atvērts pēc rudens–ziemas darba laika: otrdien, trešdien, ceturtdien, piektdien, sestdien no 10.00–18.00; svētdien, pirmdien – slēgts.

1.septembrī plkst. 15.00–18.00
Tiekamies “Zeimulī”! Jaunā mācību gada pasākums
Krasta ielā 31, Rēzekne
Bezmaksas zeimuls.lv
Zinību diena Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrā “Zeimuļs”. No plkst. 15.00 līdz 17.00 svētku koncerts; pierakstīšanās interešu izglītības programmās; radošās darbnīcas; foto eksperimenti (iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 29507088, vietu skaits ierobežots); foto stūrītis; fotopulciņa “Zibsnītis” foto izstādes atklāšana; sejiņu apgleznošana; glitteru tetovējumu zīmēšana; bezmaksas cukurvate aktīvākajiem pasākuma dalībniekiem; aktivitātēs kopā ar pasākuma viesiem (Rēzeknes bērnu bibliotēka, Latgales reģiona Rēzeknes policijas pārvalde, VUGD Latgales reģiona brigāde).   
No plkst. 17.00 līdz 18.00 disko ballīte bērniem! (vecums 4+). Ballītes laikā bērnu kokteiļu gatavošanas meistarklase kopā ar brīvprātīgo Leisan no Krievijas; kokteiļu salmiņu, glāzīšu dekorēšanas darbnīca; jautras dejas un rotaļas kopā ar animatoru.   

No 1. septembra līdz 1. novembrim
Dzīves auduma materializācija. Daiņa Gudovska stikla materiāla un akvareļglezniecības izstāde
Mākslas galerija, Latgales vēstniecība GORS, Pils ielā 4, Rēzeknē
Bezmaksa   latgalesgors.lv
Daiņa Gudovska ekspresīvie un piesātinātie darbi demonstrē lielisku telpiskas kompozīcijas izjūtu un veidošanas prasmi. Personālizstāde “Dzīves auduma materializācija” ir kontrastējoša pretstāvēšana, rotaļīga saruna, papildinošs dialogs vai mierīga vienošanās. Mākslinieka un pedagoga rokraksts izstādē nolasāms stiklā un akvareļglezniecībā.

Līdz 3. septembrim
Jāņa Undas akvareļu izstāde “Laika upe” no LKM krājuma
Latgales Kultūrvēstures muzejs, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē
Biļetes: skolēniem un studentiem – 0,50 €, pieaugušajiem – 2,00 €, ar Rēzeknieša karti – bezmaksas ieeja, tālr. 64622464   rezekne.lv
Rēzeknes mākslinieks, akvarelists Jānis Unda (1928–2000) strādāja grūti savaldāmajā, bet tik dzīvīgajā akvareļglezniecības tehnikā. Jāņa Undas akvareļos tverti gan dabas motīvi, gan simboliskas un vispārinātas tēmas tikai viņam raksturīgajā akvareļu pludinājumā. Piesātinātas un dziļas krāsu gammas, veikls un ekspresīvs otas raksts pārliecinoši stāsta gan par viņa bērnības ielām Rēzeknes pilsētā, gan apcerīgi aicina ielūkoties Latgales lauku viensētu pamestībā, stāsta par vērtībām un skaisto cilvēcīgi dziļās kompozīcijās.
Izstāde parādīs mākslinieka darbus, kas glabājas Latgales Kultūrvēstures muzeja slēgtajā krātuvē un laika nozīmē aptver visu Jāņa Undas rodošo mūžu.
***
No 1. septembra līdz 31. maijam Latgales Kultūrvēstures muzejs apmeklētājiem atvērts pēc rudens–ziemas darba laika: otrdien, trešdien, ceturtdien, piektdien, sestdien no 10.00–18.00; svētdien, pirmdien – slēgts.

3. septembrī plkst. 19.00
Izrāde–monologs “Anna Kareņina” pēc Ļ. Tolstoja romāna motīviem
Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namā, Atbrīvošanas alejā 97, Lielās zāles skatuve
Biļetes: 7,00 € NBKN tālr. 64622182 teatrisjoriks.lv
Monoizrāde par Annu Kareņinu. Režisors: Sergejs Sotņikovs. Lomās: Tatjana Suhiņina-Pecka.
Sergejs Sotņikovs par izrādi: “Šodien jārunā par cilvēku savstarpējām attiecībām. Mēs daudz runājam par politiku, par kaut kādām sociālām problēmām, bet ļoti maz atceramies par cilvēku kā tādu. Mūsdienās cilvēks kā personība pēkšņi kļuvis nevajadzīgs, par viņu aizmirsis. Tāpēc, manuprāt, šī Annas Kareņinas personības izpēte liek mums paskatīties uz sevi un vērsties pie sevis ar ļoti svarīgiem jautājumiem – kas ir mīlestība? Kas ir kaisle? Vai mīlestība ir līdzvērtīga vai ne? Kādas vērtības cilvēkam ir? Kas viņam ir svarīgs? Tāpēc šajā ziņā L.Tolstoja romāns dod ļoti svarīgas atbildes uz šiem jautājumiem.”
Izrāde krievu valodā. Izrādes ilgums 1h 10 min. Ieteicamais vecums: 14+

4. septembrī plkst. 14.00–18.00
Satiec savu meistaru 2020! Meistardarbnīca “Tapošana uz pirkstiem, grābekļiem un tapotājiem”
Rēzeknes kultūras namā, Brāļu Skrindu ielā 3.   Iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 26322932
Rēzeknes Tautas lietišķās mākslas studija “Dzīpariņš” aicina uz atvērto meistardarbnīcu, meistare Ilze Arbidāne.   
Nodarbības laikā dalībnieki tiks iepazīstināti ar tapošanas veidiem, izmantojamiem darbarīkiem, materiāliem un gatavajiem izstrādājumiem. Taposim dažādās tehnikās un ar dažādiem darbarīkiem.
Maksimālais dalībnieku skaits – 12
Satiec savu meistaru 2020 programma: satiecsavumeistaru.lv

5. septembrī plkst. 10.40–20.00
Sarunu festivāls LAMPA Rēzeknē GORS studijā
Lielā zāle, Latgales vēstniecība GORS, Pils ielā 4, Rēzeknē
Sarunu festivāla “LAMPA” studijā Rēzeknē sarunu uzmanības lokā būs reģionālo un krievvalodīgo mediju situācija Latvijā, reemigrācija Latgalē, kā arī pilsētvides tēma reģionos. Kopīgās diskusijās tiks meklēta ierosme Latgales priekšrocību izmantošanai veiksmīgas uzņēmējdarbības īstenošanā.   
GORS studijas programma
10.40–11.00 Atklāšana. Trīs runas par kopradi, sadarbību un uzticēšanos.
11.00–12.00 “Kādas ir reģionālo mediju vājās puses, izaicinājumi un priekšrocības?” Latgalīšu kulturys ziņu portals lakuga.lv
12.30–13.30 “Pilsēta cilvēkiem reģionos – sapnis vai realitāte?” Aktīvu rēzekniešu neformāla grupa “Nezināmā Rēzekne”, sadarbības partneris: biedrība “Pilsēta cilvēkiem”
14.00–15.00 “Vai viegli izveidot un uzturēt krievvalodīgo mediju?” (krievu valodā). Biedrība “D-Juno”
15.30–16.30 “21. gs. Sprīdīši: remigrācija.” Latgales Plānošanas reģions sadarbībā ar “Es atgriežos Latgalē” un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju
17.00–18.00 Diskusija “Dažādi un vienoti – Latgales stāsts”. Latgaliešu mūzikas festivāls “Muzykys Skrytuļs”
18.30–19.30 (ne)Veiksmes stāstu sesija “drosme kļūdīties”.    Latgales vēstniecība GORS, LIAA Rēzeknes Biznesa inkubators, Rēzeknes pašvaldības aģentūra “Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs”

5. septembrī plkst. 12.00
Velo ekskursija “Rēzeknes 7 pakalni”
Tikšanās pie Rēzeknes TIC, Krasta ielā 31,   
Bezmaksas, iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 26332249   rezekne.lv
Aktīvās atpūtas cienītājiem ir lieliska iespēja iepazīt Rēzekni, dodoties izzinošā velo ekskursijā pa Rēzeknes septiņiem pakalniem. Brauciena laikā būs iespēja gan izbaudīt pilsētas skaistos skatus, gan dzirdēt stāstījumu par laiku, vietām un notikumiem Rēzeknē.   
Velo maršruta garums ir 7 km. Maršruts: Māras kalns – Pilskalns – Jēzus Sirds katedrāles kalns – Miera ielas kalns – Pleikšņu kalns – Attīstības centra kalns – Masļeņņikova kalns/ Kovšu ezers.

6. septembrī plkst. 15.00
Grupas “Melo-M” koncertprogramma “Ūdens un mežu mūzika”. Pikniku vasaras noslēgums
Lūznavas muiža, Pils ielā 8, Lūznavā, Rēzeknes novads
Biļetes: 9,00 € luznavasmuiza.lv
Trio sastāvā muzicē trīs akadēmiski trenēti mūziķi – Miķelis Dobičins, Kārlis Auzāns un Jānis Pauls. “Melo-M” izvēlētais interpretāciju materiāls ir ļoti dažāds – popmūzika, rokmūzika, tautas mūzika, klasika un arī mūsdienu akadēmiskā mūzika. Čellu trio uzstājies kopā ar daudziem starptautiski atzītiem mūziķiem, kā arī koncertējis un guvis atzinību daudzās pasaules valstīs. “Melo-M” īpašais šarms – tā ir spēja apvienot akadēmiskās mūzikas pamatus, virtuozu izpildījumu, rokmūzikas atraktivitāti un pašiem savu stilu.

7. septembrī plkst. 19.00
E. Niklasons “Saturna vuordā”. Patiesību sadursmes vienā cēlienā
Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namā, Atbrīvošanas alejā 97, Lielās zāles skatuve
Biļetes: 7,00 € NBKN tālr. 64622182   teatrisjoriks.lv
Stāsts par jaunu katoļu priesteri, kurš, atgriežoties savā dzimtajā ciemā, saskaras ar vietējo iedzīvotāju aizspriedumiem un izmirstošās vietas skarbo realitāti. Kādam priestera klātesamība ir laime, bet kādam – elle zemes virsū. Kāpēc viņš ticis nosūtīts uz savu dzimto pusi – vietu, uz kuru priesterus nemēdz sūtīt? Vai tiešām viņa nodomi kalpot katoļu draudzei ir tīri? Un kā tagad dzīvot meitenei, kura viņa dēļ zaudējusi ticību mīlestībai? Režisors: Edgars Niklasons. Vizuālā koncepcija: Evita Bēta. Mūzikas autors: Ēriks Zeps. Horeogrāfija: Alise Putniņa. Lomās: Anastasija Rekuta-Džordževiča, Liena Šmukste, Artūrs Putniņš, Māris Skrodis un Ēriks Zeps.
Izrāde latgaliešu, latviešu un krievu valodā. Izrādes ilgums 1h 10min (bez starpbrīža). Ieteicamais vecums: 16+
! Izrādē smēķē. Izrādē lieto necenzētu leksiku.
Pirmizrāde: 07.09.2019. Iestudējums tapis sadarbībā ar Valsts kultūrkapitāla fondu.

Līdz 7. septembrim
Jona Butkeviča gleznu izstāde “Kvēlojošās krāsas”
Lūznavas muiža, Pils ielā 8, Lūznavā, Rēzeknes novads
Ieejas maksa muižā: 1,50–2,50 €   luznavasmuiza.lv
Mākslinieks Jons Butkevičs (Jonas Butkevičus) dzimis 1948. gadā Kauņā, bet kopš 1957. gada dzīvo Viļņā. Lai arī pēc profesijas un zinātniskās darbības ir tehnisko zinātņu doktors un ilgus gadus bijis Viļņas Ģedimina tehniskās universitātes profesors, viņu aizrauj pasaules civilizācijas, to māksla un vēsture. Gleznošanas pieredzi mācījies ģimenē – no sava tēva, gleznotāja Prana Butkeviča (Pranas Butkevičius) un onkula – viena no Lietuvas slavenākajiem gleznotājiem, profesora Vlada Karatajus (Vladas Karatajus). Tāpat pieredzi smēlies slavenākajos pasaules mākslas muzejos un galerijās, studējis slavenāko Lietuvas un pasaules modernistu glezniecību. Jons Butkevičs ir aktīvs ceļotājs, apceļojis vairāk nekā 70 valstis 5 kontinentos, uzkāpis Kilimandžāro, Monblānā un daudzās citās virsotnēs. Aizraujas ar mākslas darbu kolekciju un izveidojis apjomīgu mākslas izdevumu bibliotēku. Mākslinieka paša darbi balstās arsistu, ekspresionistu un abstrakcionistu tradīcijās.

Līdz 8. septembrim
Vita Lukstiņa – vienas gleznas izstāde “Perfekta mīlestība”
Lūznavas muiža, Pils ielā 8, Lūznavā, Rēzeknes novads
Ieejas maksa muižā: 1,50–2,50 €   luznavasmuiza.lv
2019. gada beigās latviešu māksliniece Vita Lukstiņa ieguva galveno balvu prestižajā Florences biennālē. Florences biennāle ir lielākā laikmetīgās mākslas skate Florencē, Itālijā. Reizi divos gados starptautiska mākslas zinātnieku, vēsturnieku un kritiķu žūrija izvēlas un apbalvo labākos māksliniekus 12 kategorijās. Biennāle pērn bija veltīta Leonardo da Vinči, pieminot viņa nāves 500 gadadienu, un vislielāko atzinību izpelnījās Vitas Lukstiņas glezna “Perfektā mīlestība”, kura nu būs apskatāma arī Lūznavas muižā. Māksliniece dzimusi Krievijā, taču studiju gaitas 90. gadu sākumā uzsākusi Latvijā. Vitas stāsts nav tipisks latviešu māksliniekiem, jo, lai arī sākotnēji studējusi pedagoģiju, 2016. gadā nolēmusi piepildīt sapni par mākslu un 2018. gadā ieguvusi maģistra grādu glezniecībā Latvijas Mākslas akadēmijā. Izstādēs piedalās kopš 2017. gada.

8. septembrī plkst. 10.00 (Pārcelts no 19.03.2020.)
Muzikāla izrāde bērniem “Ķepu patruļas aizraujošie piedzīvojumi”
Rēzeknes kultūras namā, Brāļu Skrindu ielā 3
Biļetes: 5,36 € bilesuserviss.lv Rēzeknes KN tālr. 64622066   rezekne.lv
Ķepu patruļas jautrie suņuki ir zināmi katram. Tie rūpējas par drošību un vienmēr palīdz, ja kādam gadījies kas nelāgs. Tie spēj atrisināt jebkuru mīklu un vienmēr priecājas iepazīt jaunus draugus. Lācēns Otto un kaķene Mīce no Brīnumu zemes ir nolēmuši uzmeklēt Ķepu patruļu un izzināt visus viņu īpašos uzdevumus, ar kādiem tie sastopas katru dienu, izzināt, kā pašiem vieglāk pārvarēt ikdienas ķibeles un izprast, ka slinkums ir lielākais šķērslis labiem darbiem. Šajā izrādē Ķepu patruļas draugi iesaistīs mazos skatītājus drosmīgos notikumos, ar jautrām un skanīgām dziesmām izspēlēs stāstus un to risinājumus. Izrādes ilgums 45 min, pēc izrādes pasaku tēli dodas uz foajē fotografēties ar bērniem. Vecuma grupa 2–10 gadi. Rīko SIA “Jogitas pasākumi”, SIA “Elegante”.

9. septembrī plkst. 15.00 izstādes atklāšana!
Starptautiska mākslas izstāde “Tikšanās: mākslinieces Sofija Romere un Anna Romere” sadarbībā ar Šauļu “Aušros” muzeju (Lietuva)
Izstāde apskatāma no 9. septembra līdz 7. novembrim
Latgales Kultūrvēstures muzejs, 3. stāva izstāžu zālē, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē
Biļetes: skolēniem un studentiem – 0,50 €, pieaugušajiem – 2,00 €, ar Rēzeknieša karti – bezmaksas ieeja, tālr. 64622464   rezekne.lv
Sofijas Romeres (Lietuva) un Annas Soltanes-Romeres (Latvija) izstāde ir divu mākslinieču – muižnieku Romeru dzimtas pārstāvju – satikšanās radošās darbības atspoguļojumā. Gan Sofija, gan Anna ir ieprecējušās Romeru ģimenē 20. gs. sākumā, kļūstot par daļu no plašās Romeru dzimtas mākslinieku plejādes. Abu sieviešu dzīves gājumā ir daudz kopīga un daudz arī atšķirīga, taču viņas vieno reālistiski romantiskais skatījums uz apkārtējo pasauli, kas atklājas akvareļos, eļļas gleznās un grafikās. Izstāde tapusi sadarbībā ar Šauļu “Aušros” muzeju un Lietuvas Kultūras padomes finansiālo atbalstu.
***
No 1. septembra līdz 31. maijam Latgales Kultūrvēstures muzejs apmeklētājiem atvērts pēc rudens–ziemas darba laika: otrdien, trešdien, ceturtdien, piektdien, sestdien no 10.00–18.00; svētdien, pirmdien – slēgts.

10. septembrī plkst. 19.00
Vestards Šimkus un LNSO. Čaikovskis, Grīgs un Rahmaņinovs
Lielā zāle, Latgales vēstniecība GORS, Pils ielā 4, Rēzeknē
Biļetes: 7,00–15,00 €   latgalesgors.lv
Pētera Čaikovska “Vētra”, Edvarda Grīga Klavierkoncerts un Sergeja Rahmaņinova Otrā simfonija. Diriģents Ainārs Rubiķis (Berlīnes Komiskās operas muzikālais vadītājs) dāvās muzikālu piedzīvojumu Latvijas klausītājiem.

11. septembrī plkst. 9.30
Zinātniski pētnieciskā konference par aktuālajiem jautājumiem lietišķajā mākslā Latvijā. Latgales podnieku dienas 2020
Latgales Kultūrvēstures muzejs, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē bezmaksas, tālr. 64622464   rezekne.lv
Konferences programma:   
9.30–10.00 Dalībnieku reģistrācija.
10.00–10.10 Ievaduzruna. Anastasija Strauta, Latgales Kultūrvēstures muzeja direktore.
10.10–10.30 “Grāmata “Evalds Vasilevskis (1953–2018)”. No idejas līdz realizācijai.” Mg.art. Evija Vasilevska, Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiāle.
10.30–11.00 “Baznīcu tekstilijas Latgalē un to ietekme sadzīves kultūrā.” Dr.hist. Aija Jansone, Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta Etnoloģijas nodaļa.
11.00–11.30 “Jāņa Pujāta (1925–1988) keramikas kolekcija Latgales Kultūrvēstures muzejā.” Evita Kozule, Ināra Krancāne, krājuma speciālistes, Latgales Kultūrvēstures muzejs.
12.00–13.00 Pārtraukums
13.00–13.30 “Piemiņas monēta “Latgales keramika”” Māksliniece Gundega Rancāne.
13.30–14.00 “Nemateriālā kultūras mantojuma saraksts. Aktualitātes.” Gita Lancere, Nemateriālā kultūras mantojuma eksperte, Latvijas Nacionālais kultūras centrs.
14.00–14.30 “Pieminekļa izveide Jānim Pujātam (1925–1988) Rēzeknē.” Kristīne Kokoreviča, direktores p.i., pašvaldības aģentūra “Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs”.
14.30–15.00 Ekskursija Latgales Kultūrvēstures muzeja keramikas ekspozīcijā un slēgtajā krājumā.
17.00 Izbraukšana uz Latgales bedres tipa, atklātas uguns malkas cepļa kurināšanu Andra Ušpeļa dzīves un darba vietā, Rēzeknes novadā, Griškānu pagasta “Moldedžūs”.

Konferenci organizē Latgales Kultūrvēstures muzejs sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru, tālr. 64622464, muzejs@rezekne.lv   

12. septembrī plkst. 12.00
“Latgales podnieku dienu 2020” izstādes atklāšana
Izstāde apskatāma no 12. septembra līdz 1. oktobrim
Lūznavas muiža, Pils ielā 8, Lūznavā, Rēzeknes novads
Ieejas maksa muižā: 1,50–2,50 €   luznavasmuiza.lv
Izstādē piedalās vairāk nekā 30 Latgales podniecības meistari ar jaunākajiem darinājumiem. Svētku reizē aicināti arī meistari, kuri beiguši aktīvo darbību. Vienuviet skatāmi virpoti un lipināti, krāšņi glazēti un niansēm bagāti reducēti ikdienā lietojami un dekoratīvi trauki. Par godu podnieku dienu 40. gadadienai tiks eksponēta kopīgi darināta servīze. Izstādi kuplinās kalēja Jāņa Ļubkas metālkalumi.   
Plkst. 13.00–15.00 notiks kulinārijas meistarklase “Veselīgi Eiropas ēdieni – zaļie griķi māla traukos”

12. septembrī plkst. 14.00
Gulbenes TLMS “Sagša” izstādes “Brīdis” atklāšana
Izstāde apskatāma no 12. septembra līdz 15. oktobrim
Lūznavas muiža, Pils ielā 8, Lūznavā, Rēzeknes novads
Ieejas maksa muižā: 1,50–2,50 €   luznavasmuiza.lv
Latgales podnieku dienās 2020 Lūznavas muižā atklāšanu piedzīvos arī Gulbenes tautas lietišķās mākslas studijas “Sagša” izstāde “Brīdis”, kurā līdzās studijas dalībnieku austajiem darbiem būs skatāms Gulbenes keramiķu Ingrīdas Magones un Laimas Kliesmetes veikums. Studijas šīs sezonas galvenā tēma – godu dvieļi.

12. septembrī plkst. 12.00
Pasaka ģimenei “Cariene varde” pēc krievu tautas pasakas motīviem
Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namā, Atbrīvošanas alejā 97, Lielā zāle
Biļetes: 5,00–7,00 € NBKN tālr. 64622182   teatrisjoriks.lv
Brīnumaina pasaka ģimenei “Cariene varde” pēc krievu tautas pasakas motīviem. Kopā ar izrādes varoņiem aizceļosiet uz burvju pasaku valstību, kur laipnība, mīlestība, atjautība, uzvarēs ļaunās burvestības.
Režisors: Aivars Pecka. Scenogrāfija un kostīmi: Olga Karelina (Krievija). Mūzika: Indulis Balodis. Dziesmu autore: Nadežda Vonorova. Horeogrāfija: Ludmila Simokaitene. Lomās: Kristīne Klimanova, Edvīns Klimanovs, Larisa Beilo, Genādijs Voronovs, Vladimirs Petrovs, Aivars Pecka, Larisa Ščukina, Jekaterina Garfunkele un Daniela Ivenkova.
Izrādes ilgums 1h 10min (ar starpbrīdi). Izrāde krievu valodā. Ieteicamais vecums 3+ Pirmizrāde 15.09.2019.

12. septembrī plkst. 16.00 un 19.00
Latgolys freska. Dzejnieces Annas Rancānes jubilejas koncertizrāde
Lielā zāle, Latgales vēstniecība GORS, Pils ielā 4, Rēzeknē
Biļetes: 10,00–18,00 €   latgalesgors.lv
Annas Rancānes jubilejai veltīts koncertuzvedums, kas veidots kā Latgales dzejnieces reģiona kultūras savdabību un personību rādoša pastaiga – ekskursija.    Rāzna, Rogovka, Slutišķi, Daugavpils, Ludza, Krāslava, Piedruja, Rēzekne – katrai no apstāšanās vietām ir būtiska loma Annas dzīvē un Latgales kopainā, katrai vietai nāk līdzi emocionāls un poētisks vēstījums dzejas, prozas un mūzikas valodā. Uzveduma radošā grupa – Sigvards Kļava, Anna Rancāne, Viesturs Kairišs, Ieva Jurjāne, Biruta Ozoliņa, Baiba Broka un citi.

13. septembrī plkst. 14.00
Monsinjoram Nikodemam Rancānam 150! Atceres pasākums pie RTA
Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas pagalmā, Atbrīvošanas alejā 115
Bezmaksa   rezekne.lv rta.lv
Garīdzniekam, rakstniekam, Latgales atmodas kustības darbiniekam, Latvijas vēstures pētniekam, Rēzeknes Valsts skolotāju institūta direktoram Monsinjoram Nikodemam Rancānam 150 gadu šūpuļa svētku jubilejas atceres pasākums pie viņam veltītā pieminekļa.
***
1994. gadā pie toreizējā Valsts Skolotāju institūta (tagad Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija) tika ielikts pamatakmens Nikodema Rancāna piemineklim. Toreiz atmiņās dalījās kāda no Nikodema Rancāna skolniecēm: “Nikodems Rancāns ļoti mīlēja cilvēkus, īpaši savus audzināmos. Kādu dienu apmeklējis kopmītni, kur dzīvojuši viņa studenti. Meitenes esot darinājušas rokdarbus – kāda adījusi, cita izšuvusi. Monsinjoram tas esot ļoti paticis, viņš tās esot uzslavējis, bet prom ejot noteicis: “Raunit, raunit!” Meitenes bijušas sajūsmā un norunājušas, ka uztamborēs viņam šalli, bet diemžēl nodoms nav piepildījies, jo Nikodems Rancāns pēkšņi devies mūžībā.”
2002. gadā tika atklāts Nikodemam Rancānam veltītai    skulptores Ineses Evaldes radītais piemineklis “Sadegdams pats, deva gaismu citiem”.   
Nikodems Rancāns bija Rēzeknes Valsts skolotāju institūta direktors no 1929.–1933. gadam, institūta dārzā kopa un audzēja dažādus ziedus, bet viņa vismīļākie ziedi bijušas baltās lilijas.
Atzīmējot Nikodema Rancāna 150 dzimšanas dienu, Rēzeknes Tautas lietišķās mākslas studijas “Dzīpariņš” meistares darina šalli, ko atceres pasākumā pie Monsinjora Nikodema Rancāna pieminekļa dāvinā    Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijai.

13. septembrī plkst. 16.00
The Sound Poets. Klusāk. Akustiskais Koncerts
Lielā zāle, Latgales vēstniecība GORS, Pils ielā 4, Rēzeknē
Biļetes: 12,00–22,00 €   latgalesgors.lv
Koncertsērijas “Klusāk” koncertos grupa plāno atkāpties no ierastā zināmu dziesmu skanējuma, izmēģināt jaunus instrumentālos salikumus un galu galā nonākt pēc iespējas nepastarpinātā kontaktā ar klausītājiem.

15. septembrī plkst. 19.00
M. Zoščenko “Kāzas”. Komēdija
Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namā, Atbrīvošanas alejā 97, Lielās zāles skatuve
Biļetes: 7,00 € NBKN tālr. 64622182   teatrisjoriks.lv
Komēdija. Izrādē “Kāzas”, kas veidota pēc M. Zoščenko lugas motīviem, izmantoti arī fragmenti no autora “Zilās grāmatas”, kā arī Sudraba laikmeta dzejnieku mīlas lirika un 30.gadu dziesmas, kas veltītas mūžīgajai mīlestības tēmai. Visi iestudējuma varoņi - sākot no ģimenes tēva līdz pat viešņai – elpo mīlestībā, gaida to, ilgojas pēc tās, mēģina saklausīt mīlestības čukstus savā sirdī, pie tam nokļūdami dažādās neparedzētās un jautrās ķibelēs. Režisors: Aleksejs Zolotovickis (Krievija). Scenogrāfija: Sofija Jegorova (Krievija). Režisora palīgi: Aivars Pecka, Lāsma Bramane. Lomās: Vladimirs Petrovs, Tatjana Suhiņina-Pecka, Jekaterina Garfunkele, Aivars Pecka, Genādijs Voronovs, Larisa Ščukina, Kristīne Klimanova, Edvīns Klimanovs, Marats Efendijevs.
Izrāde krievu valodā. Ieteicamais vecums: 12+ Izrādes ilgums: 1h 20 min. Pirmizrāde 22.02.2019.

17. septembrī plkst. 14.00
Tematisks pasākums “Agrārajai reformai 100”
Latgales Kultūrvēstures muzejā, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē
Bezmaksas. Iepriekšēja pieteikšanās, vietu skaits ierobežots, tālr. 64622464   rezekne.lv
Pirms 100 gadiem Latvijas Republikas parlaments – Satversmes sapulce pieņēma vienu no svarīgākajiem likumiem – t. s. Agrāro reformu, kura kardināli mainīja vairākus gadsimtus pastāvošo zemes īpašumu sistēmu. Pasākuma laikā noskaidrosim, kāds bija šī likuma mērķis un kā tā realizācija ietekmēja Latgales zemnieka ikdienas dzīvi.

17. septembrī plkst. 19.00
I. Bergmans “Rudens sonāte”. Skaņdarbs četratā
Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namā, Atbrīvošanas alejā 97, Lielās zāles skatuve
Biļetes: 7,00 € NBKN tālr. 64622182   teatrisjoriks.lv
Pēc septiņu gadu ilga pārtraukuma Eva uzaicina ciemos savu māti Šarloti, pasaulslavenu pianisti. Neskatoties uz panākumiem, Šarlote patiesībā ir dziļi vientuļa, viņas vienīgā, patiesā aizraušanās ir mūzika, ar tās palīdzību viņa pauž savu pasaules izjūtu. Eva, ciema mācītāja sieva, divu grāmatu autore un mūzikas pasniedzēja, ir izvēlējusies ziedot savu dzīvi rūpēm par slimo māsu Helēnu. Režisors: Mārtiņš Eihe. Lomās: Esmeralda Ermale, Sandija Dovgāne, Māris Skrodis un Kārlis Tols. Tulkojums no zviedru valodas: Imants Jaunzems.
Izrāde latviešu valodā. Ieteicamais vecums 16+ Izrādes ilgums: 1h 30min. (bez starpbrīža). Pirmizrāde: 20.11.2019. Iestudējums tapis pateicoties Valsts kultūrkapitāla fondam.

18. septembrī plkst. 14.00 un 18.00
Polianna. Liepājas teātra viesizrāde bērniem
Lielā zāle, Latgales vēstniecība GORS, Pils ielā 4, Rēzeknē
Biļetes: 6,00–15,00 €   latgalesgors.lv
Kādā depresijas māktā pilsētā ierodas vienpadsmit gadus veca meitene Polianna, lai ar prieka spēles palīdzību pierādītu apkārtējiem, ka pasaule ir ļoti jauka vieta, kurā dzīvot. It sevišķi savai krustmātei Pollijai.

No 18. septembra līdz 2. oktobrim
Elektroniskās skulptūras. Eirika Brandala interaktīvo darbu izstāde
3. stāva konferenču zāle, Latgales vēstniecība GORS, Pils ielā 4, Rēzeknē
Bezmaksa   latgalesgors.lv
Studējot mūzikas kompozīciju, Latvijā dzīvojošajam norvēģu māksliniekam radusies interese par elektronisku skaņas skulptūru veidošanu, kurās atklāts elektrisko shēmu iekšējais skaistums. Izvietojot shēmas arhitekturālā veidā, tās no funkcionāliem objektiem pārtop par mākslas objektiem.

19. septembrī
Daudzfunkcionālās zāles atklāšana
Olimpiskais centrs Rēzekne, Stacijas iela 30B ocr.lv
Sekojiet informācijai!

19. septembrī plkst. 15.00
Ģērbējs. Liepājas teātra viesizrāde
Lielā zāle, Latgales vēstniecība GORS, Pils ielā 4, Rēzeknē
Biļetes: 6,00–15,00 €   latgalesgors.lv
Normans, kurš ģērbēja amatā kalpojis 16 gadus, zina visu, kas notiek teātrī un kunga galvā. Bet, ko darīt, ja ilgstoši esi dzīvojis otra cilvēka dzīvi, mākslas vārdā esi bijis gatavs uz visu un pēkšņi saproti, ka viss var negaidīti izgaist? 12+

19. septembrī plkst. 17.00
A. R. Gērnijs “Mīlestības vēstules”. Melodrāma
Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namā, Atbrīvošanas alejā 97, Lielās zāles skatuve
Biļetes: 7,00 € NBKN tālr. 64622182   teatrisjoriks.lv
Stāsts par mīlestību, par Melisu un Endrū, kas 50 gadu garumā apmainās ar vēstulēm, pastkartēm, apsveikumiem, tiek apspriestas viņu cerības un ambīcijas, sapņi un vilšanās, uzvaras un zaudējumi, kas aizritējuši starp viņiem visu savu šķirto dzīvi. Aizraujošs, nesasniedzami sasniedzams mīlas stāsts ar pilnu emociju buķeti. Režisors: Mārtiņš Eihe. Scenogrāfija: Paraskēva Deikina. Spēlē: Tatjana Suhiņina-Pecka un Aivars Pecka. Izrāde krievu valodā. Ieteicama 14+ Izrādes ilgums 2h (bez starpbrīža).

Līdz 19. septembrim
Izstāde “Arvīds Egle. Klusais pieskāriens” no LKM Mākslas kolekcijas vecmeistara 115. dzimšanas dienas atcerei
Latgales Kultūrvēstures muzejs, 1. stāva izstāžu zāle, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē
Biļetes: skolēniem un studentiem – 0,50 €, pieaugušajiem – 2,00 €, ar Rēzeknieša karti – bezmaksas ieeja. Tālr. 64622464   rezekne.lv
3. aprīlī apritēja 115 gadi kopš mākslinieka, Rēzeknes mākslinieku kopas dalībnieka, Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Arvīda Egles dzimšanas. Atceroties izcilo gleznotāju, Latgales Kultūrvēstures muzejs (LKM) piedāvā Arvīda Egles (1905–1977) gleznu izstādi no LKM krājuma Mākslas kolekcijas.
Izstādes galvenā ideja ir parādīt publikai tos krājuma slēgtajās telpās glabātos mākslas darbus, kuri pēdējā desmitgadē tika īpaši aprūpēti – restaurēti, kā arī ieguvuši jaunu noformējumu. Kopš 2010. gada šādu vecmeistara darbu ir desmit, kurus ir restaurējuši, preventīvi apkopuši un noformējuši Aleksis Osmanis, Jakovs Kļosovs un Anatolijs Zelčs. Izstāde papildināta ar 6 jaunu noformējumu ieguvušām Arvīda Egles gleznām.
***
No 1. septembra līdz 31. maijam Latgales Kultūrvēstures muzejs apmeklētājiem atvērts pēc rudens–ziemas darba laika: otrdien, trešdien, ceturtdien, piektdien, sestdien no 10.00–18.00; svētdien, pirmdien – slēgts.

20. septembrī plkst. 11.00
Piedzīvojumi Šekurrekurmežā. Kino programma. Ziemeļvalstu dienas Rēzeknē
Mazā zāle, Latgales vēstniecība GORS, Pils ielā 4, Rēzeknē
Bezmaksa   latgalesgors.lv
Pēc norvēģu rakstnieka Tūrbjera Ēgnera bērnu grāmatas motīviem uzņemta animācijas filma, kas vēsta par Kāpējpeļuka un viņa mazo draugu dzīvi mežā, kur nemitīgi uzglūn Kūmiņš un citi plēsēji. Meža iemītnieki nolemj izdot likumu, lai mežā regulētu to, ka visiem dzīvniekiem vajadzētu būt draugiem. 4+

20. septembrī plkst. 13.00
Tsatsiki, tētis un olīvu karš. Kino programma. Ziemeļvalstu dienas Rēzeknē
Mazā zāle, Latgales vēstniecība GORS, Pils ielā 4, Rēzeknē
Bezmaksa   latgalesgors.lv
Vasaras brīvdienas Tsatsiki pavada pie tēva Krētas salā. Finansiālu problēmu spiests, tēvs grasās pārdot ģimenes olīvu birzi. Tsatsiki kopā ar saviem draugiem uzsāk glābšanas operāciju, kas izvēršas piedzīvojumu, draudzības un mīlestības pilnā ceļojumā. 8+

24. un 25. septembrī
Informatīvā izstāde “Ziemeļvalstu ilgtspējīgās pilsētas”. Ziemeļvalstu dienas Rēzeknē
Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā, Atbrīvošanas alejā 115
Bezmaksas rta.lv
24. un 25. septembrī Rēzeknē plānotas Ziemeļvalstu dienas, lai stiprinātu Latvijas un Ziemeļvalstu sadarbību, veidotu regulāru un koordinētu dialogu un rastu iespēju dalīties ar Ziemeļvalstu aktuālākajiem labās prakses piemēriem.
Ziemeļvalstu dienu Rēzeknē ietvaros Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā tiek dāvināta informatīva izstāde “Ziemeļvalstu ilgtspējīgās pilsētas”, kas demonstrē aktuālākos risinājumus, ko mūsdienu pilsētvidē radījuši Ziemeļvalstu arhitekti un inženieri.
Izstāde ir informatīvi izglītojoša un iztirzā 5 tēmas, kas saistītas ar ANO 17 Ilgtspējīgas attīstības mērķiem – iedzīvotāju fizisko un garīgo labklājību, pielāgošanos klimata pārmaiņām, drošu un videi draudzīgu transportu, gaisu piesārņojošo vielu emisiju samazināšanu un atkritumu pārvēršanu vērtīgā resursā. Attēlotie risinājumi veido satvaru, lai daudzas no šīm pilsētvides problēmām varētu veiksmīgi risināt Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā direktors Stefans Ēriksons uzsver: “ANO 17 Ilgtspējīgas attīstības mērķi tika izvirzīti, lai pasaulē mazinātos nabadzība un pasaules attīstība būtu ilgtspējīga. Šie mērķi ir aktuāli visām valstīm un sasniedzami tikai kopīgiem spēkiem. Man ir patiess prieks, ka varam šo izstādi nodot Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas studentiem un pasniedzējiem, un ceram, ka Ziemeļvalstu piedāvātie risinājumi iedvesmos un būs noderīgi studiju procesā.“
Izstādi veidojis Dānijas Arhitektūras centrs (DK), Design and Architecture Norway (NO), ArkDes & Form/Design Center (SE), Islandes Dizaina centrs (IS) un Archinfo (FI). Izstādi finansē Ziemeļvalstu Inovāciju centrs (Nordic Innovation). Izstādi latviešu valodā adaptējis Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā.

24. septembrī plkst. 18.00
Fedja. Kino programma. Ziemeļvalstu dienas Rēzeknē   
Mazā zāle, Latgales vēstniecība GORS, Pils ielā 4, Rēzeknē
Bezmaksa   latgalesgors.lv
Režisores Kristīnes Želves dokumentālā filma par noslēpumainu personību – Latgalē dzimušo zēnu Teodoru Tugaju, kurš pieaugot kļuva par Somijā leģendāru kinorežisoru Teuvo Tulio. 12+

25. septembrī plkst. 18.00
Ziemeļgaisma. Vestards un Elīna Šimkus. Koncerts. Ziemeļvalstu dienas Rēzeknē
Lielā zāle, Latgales vēstniecība GORS, Pils ielā 4, Rēzeknē
Biļetes: 6,00 €   latgalesgors.lv
Vestarda un Elīnas Šimkus izpildījumā koncertā skanēs mūzika, ko komponējuši Edvards Grīgs, Tūre Rangstrēms, Jāzeps Mediņš, Sergejs Rahmaņinovs, Olli Mustonens, Karls Nīlsens un Vestards Šimkus.

25. septembrī plkst. 19.00
Nopietnā spēle. Kino programma. Ziemeļvalstu dienas Rēzeknē
Mazā zāle, Latgales vēstniecība GORS, Pils ielā 4, Rēzeknē
Bezmaksa   latgalesgors.lv
Pasakainais mīlasstāsts norisinās 19.–20. gadsimta mijā Stokholmā starp gleznotāja meitu un talantīgu jauno rakstnieku, kuru attiecības izjauc tā laika sabiedrības paražas. Pēc desmit gadiem viņi satiekas vēlreiz, un viņos ataust mīlestība, kura noved pie neparedzamām sekām viņu un tuvinieku dzīvēs. 12+

25. septembrī plkst. 15.00 izstādes atklāšana!
Mākslas izstāde “Ziemeļu tilts”: Beāte Jersvolla (Norvēģija) un Anita Meldere (Latvija). Ziemeļvalstu dienas Rēzeknē
Izstāde apskatāma no 25. septembra līdz 31. oktobrim
Latgales Kultūrvēstures muzejs, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē
Biļetes: skolēniem un studentiem – 0,50 €, pieaugušajiem – 2,00 €, ar Rēzeknieša karti – bezmaksas ieeja.   Tālr. 64622464   rezekne.lv
Norvēģu mākslinieces-akvarelistes Beātes Jersvollas (Beate Gjersvold) un latviešu mākslinieces-ekspresiju meistares Anitas Melderes izstāde “Ziemeļu tilts” ir veltījums abu mākslinieču ilgstošai draudzībai un sadarbībai, kas aizsākās 16. starptautiskajā akvarelistu plenērā Cēsīs 1998. gadā. Abu mākslinieču darbos atbalsojas Norvēgijas un Latvijas dabas motīvi, norises un krāsas, ienesot daiļradi vienojošus elementus tik atšķirīgajos Jersvollas un Melderes darbos.
Izstāde notiek sadarbībā ar Norvēgijas vēstniecību.   

No 25. līdz 27. septembrim
11. starptautiskais teātra festivāls “Soli pa solim” un Latvijas amatierteātru “Gada izrādes 2019” fināla pieslēgums
Rēzeknes kultūras namā, Brāļu Skrindu ielā 3; Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namā, Atbrīvošanas alejā 97; Latgales vēstniecībā GORS, Pils ielā 4, Rēzeknē   rezekne.lv facebook.com/rezeknesteatris latgalesgors.lv teatrisjoriks.lv
Rēzeknē notiks 11. starptautiskais teātra festivāls “Soli pa solim”, izvirzot festivāla moto: “Es esmu, tu esi. Viņš/viņa ir?”
Šogad festivālā iekļausies arī Latvijas amatierteātru “Gada izrādes 2019” fināla pieslēgums sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru!
Teātra festivāls “Soli pa solim” Rēzeknē notiek kopš 2000. gada katru otro gadu, piedāvājot iepazīties ar labākajiem amatierteātru, neatkarīgo un arī profesionālo Latvijas un ārvalstu teātru mazo formu iestudējumiem.   
Šogad festivālā būs skatāmas galvenokārt Latvijas teātru izrādes (no Ventspils, Liepājas, Smiltenes, Rēzeknes u.c.), bet plānota arī viesizrāde no Lietuvas. Tāpat šogad festivālā būs skatāmas Latvijas amatierteātru “Gada izrādes 2019” fināla izrādes.
Festivāla programma būs zināma septembra sākumā, sekojiet informācijai!

25. septembrī plkst. 10.00–18.00
26. septembrī plkst.    10.00–17.00
Uzņēmēju dienas Latgalē 2020
Rēzeknes Olimpiskais centrs, Stacijas iela 30B
Pasākuma mērķis ir veicināt un attīstīt uzņēmējdarbību, popularizējot vietējos uzņēmējus, veidojot uzņēmēju sasniegumu izstādi, iepazīstinot ar karjeras iespējām un brīvajām vakancēm pilsētā un reģionā, kā arī ar profesionālās izglītības apguves un karjeras veidošanas iespējām.

27. septembrī plkst. 10.00
Miķeļdienas gadatirgus
Latgales ielā, Rēzeknē
Bezmaksa   rezekne.lv
Rudens gadatirgus – āboli, ogas, dārzeņi, medus u. c. labumi, kā arī    amatniecības meistaru darinājumi.
Informācija tirgotājiem: tālr. 26332249, e-pasts: gunta.grabuste@rezekne.lv

27. septembrī plkst. 11.00
Vitello. Kino programma. Ziemeļvalstu dienas Rēzeknē
Mazā zāle, Latgales vēstniecība GORS, Pils ielā 4, Rēzeknē
Bezmaksa   latgalesgors.lv
Vitello ir puika ar lielu apetīti, enerģiju un spēku. Viņš dzīvo kopā ar mammu kādā pilsētas mājā. Vitello nav tāds, kuram ātri kļūst garlaicīgi – viņam ir draugi, veikals un gana daudz ideju, ko īstenot. Tomēr, Vitello dzīvē pietrūkst tēta, kuru viņš nepazīst, tāpēc Vitello dodas viņu meklēt. 6+

27. septembrī plkst. 13.00
Doktora Proktora purkšķpulveris. Kino programma. Ziemeļvalstu dienas Rēzeknē
Mazā zāle, Latgales vēstniecība GORS, Pils ielā 4, Rēzeknē
Bezmaksa   latgalesgors.lv
Filma visai ģimenei pēc pasaulē pazīstamā rakstnieka Jū Nesbē darba ar tādu pašu nosaukumu. Šis ir stāsts par kādu neprāti izgudrotāju, kurš ir ļoti lepns par savu jaunāko sasniegumu – viņa radītais purkšķpulveris ir tik spēcīgs, ka to var izmantot raķešu dzinējos. 8+

27. septembrī plkst. 15.00
Sieviete Lauva. Kino programma. Ziemeļvalstu dienas Rēzeknē
Mazā zāle, Latgales vēstniecība GORS, Pils ielā 4, Rēzeknē
Bezmaksa   latgalesgors.lv
Nelielā Norvēģijas stacijas pilsētiņā piedzimst ārēji dīvaina meitenīte. Ārkārtīgi retā ģenētiskā slimība raisa pilsētiņas iedzīvotājos gan bailes, gan riebumu, gan ziņkāri. Meitene apzinās, ka izskatu mainīt nevar, toties var mainīt savu likteni. 12+

28. septembrī plkst. 17.00
Karlsons, kurš dzīvo uz jumta. Kino programma. Ziemeļvalstu dienas Rēzeknē   
Mazā zāle, Latgales vēstniecība GORS, Pils ielā 4, Rēzeknē
Bezmaksa   latgalesgors.lv
Pavisam parastā Stokholmas ielā aiz kādas parastas mājas skursteņa ir namiņš, kurā dzīvo Karlsons – īss, apaļīgs un ļoti pašpārliecināts vīrelis, kuram uz muguras ir propellers. Kad viņš piespiež podziņu, ierīce sāk darboties un Karlsons spēj lidot. 3+

28. septembrī plkst. 19.00
Astrīdas Lindgrēnas jaunība. Kino programma. Ziemeļvalstu dienas Rēzeknē
Mazā zāle, Latgales vēstniecība GORS, Pils ielā 4, Rēzeknē
Bezmaksa   latgalesgors.lv
Kad Astrīda Lindgrēna vēl bija pavisam maza, viņu dziļi skāra kāds notikums. Brīnums un posts iespaidoja visu viņas dzīvi. Šis notikums viņu izveidoja par vienu no mūsu laikmeta iedvesmojošajām sievietēm un par rakstnieci, kuru ar laiku iemīļoja visa pasaule. 16+

29. septembrī plkst. 17.00
Amatieres. Kino programma. Ziemeļvalstu dienas Rēzeknē
Mazā zāle, Latgales vēstniecība GORS, Pils ielā 4, Rēzeknē
Bezmaksa   latgalesgors.lv
Kāda Zviedrijas mazpilsēta mēģina pievilināt veikalu ķēdi un nolīgst pompozu mārketinga direktoru, lai tas radītu pārliecinošu pilsētiņas tēlu. Bet divas attapīgas vidusskolnieces, bruņojušās ar saviem mobilajiem telefoniem un pašiņu kātiem, ir apņēmības pilnas atklāt patiesību. 12+

29. septembrī plkst. 19.00
Karaļa lēmums. Kino programma. Ziemeļvalstu dienas Rēzeknē
Mazā zāle, Latgales vēstniecība GORS, Pils ielā 4, Rēzeknē
Bezmaksa   latgalesgors.lv
1940. gada aprīlis. Vācijas karaspēks izvirza Norvēģijas karalim ultimātu: padodieties vai mirstiet! Karaliskā ģimene ir spiesta izšķirties, nezinot, vai jelkad satiksies. Karalis pieņem lēmumu – viņš atsakās kapitulēt, kaut gan tas var maksāt dzīvību viņam pašam, ģimenei un norvēģu tautai. 16+

30. septembrī plkst. 18.00
12. vīrs. Kino programma. Ziemeļvalstu dienas Rēzeknē
Mazā zāle, Latgales vēstniecība GORS, Pils ielā 4, Rēzeknē
Bezmaksas latgalesgors.lv
Divpadsmit pretošanās kustības dalībnieki zvejas laivā ved kravu ar sprāgstvielām, lai cīnītos ar ienaidnieku. Viņi tiek nodoti, un vienpadsmit vīri tiek sagūstīti, spīdzināti un nogalināti. Tikai divpadsmitajam vīram izdodas izbēgt. 16+

Trešdienās, piektdienās un sestdienās plkst. 10.00–15.00
Rēzeknes Zaļās sinagogas apskate
Rēzeknes Zaļā sinagoga, Krāslavas ielā 5
Iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 26615683 sinagoga.lv
Rēzeknes Zaļās sinagogas izbūve saistīta ar pilsētas uzplaukumu 19. gs. vidū. Ēka reiz funkcionēja gan kā lūgšanu nams, gan izglītības iestāde – mācību māja. Pēc restaurācijas, kopš 2016. gada janvāra, dievnams atkal ir atvērts apmeklētājiem.   
Iepriekš piesakoties pa tālr. 26615683, ekskursijā iespējams iepazīt Zaļās sinagogas atdzimšanu.


IZGLĪTOJOŠAIS DARBS muzejā rezekne.lv/latgales-kulturvestures-muzejs

No 1. līdz 30. septembrim
Muzejpedagoģiskā programma “Pa “Myužeiguo kalindera” pēdām jeb glītrakstīšana ar tinti un spalvu”
Latgales Kultūrvēstures muzejs, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē
katram skolēnam – 1,50 €, iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 64622464   rezekne.lv
Programma sākumskolas, pamatskolas skolēniem. Nodarbības ilgums: 50-60 min. Nodarbības laikā izzināsim par skolas gaitām un mācīšanos Latvijā dažādos laikos, kur būs iespējams:   
•apskatīties 19.gadsimta latgaliešu autoru, grāmatu pārrakstītāju rokrakstu paraugus, dažādas 20.gadsimta mācību grāmatas, liecības, fotogrāfijas,   
•uzzināt par ievērojamākā Latgales rokraksta literatūras pārstāvja Andryva Jūrdža dzīvesgaitām, viņa uzrakstīto kalendāru – “Myužeygays kalinders” (1916.g.) un izšķirstīt skolēnu veidoto “...laika kalinders 2011”!   
•rēķināt seno svaru un mēru sistēmā,
•glīti rakstīt ar tinti un spalvu burtnīcas lapā vai vēl senākā burtnīcā – uz mazas koka tāfelītes,
•izspēlēt spēli “Rainis” un “Aspazija” un saņemt dzejnieku “autogrāfus”.

No 1. līdz 30. septembrim
Muzejpedagoģiskā programma “Kā top maize”
Latgales Kultūrvēstures muzejs, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē
katram skolēnam – 1,50 €, iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 64622464   rezekne.lv
Programma pirmsskolas bērniem, sākumskolas, pamatskolas skolēniem. Nodarbības ilgums: 60–90 min. Programma, kuras laikā bērniem tiek dota iespēja iepazīt garo ceļu no grauda līdz smaržīgam maizes klaipam. Programmas laikā skolēni iepazīst autentiskus priekšmetus, kas saistīti ar graudu audzēšanu, miltu izgatavošanu un maizes cepšanu. Kā vienmēr pēc labi padarīta darba- tase kūpošas lauku tējas un rieciens maizes kā apliecinājums, ka nav nekā garšīgāka par maizi!

No 1. līdz 30. septembrim
Muzejpedagoģiskā programma “Māla pikuča piedzīvojumi”
Latgales Kultūrvēstures muzejs, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē
katram skolēnam – 1,50 €, iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 64622464   rezekne.lv
Programma ģimenēm ar bērniem vai nelielām grupām (līdz 6 personām), apmeklētājiem ar redzes traucējumiem. Nodarbības ilgums: 40–60 min.
Virtuālajā keramikas spēlē “Māla pārvērtības” skolēni vizuāli uzskatāmā veidā tiek iepazīstināti, kā atrodams māls, kā to pārstrādā, kā veido keramikas trauku, kāds ir apdedzināšanas process. Lielākās keramikas ekspozīcijas Latvijā un pasaulē apskate un uzdevumu pildīšana. Suvenīra veidošana no māla. Izveidotie darbi tiek atdoti līdzņemšanai to autoriem.

Visu gadu
Pirmā Latgales kongresa simtgadei veltīta izstāde “Pāri slieksnim”
Latgales Kultūrvēstures muzejs, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē
Biļetes: skolēniem un studentiem – 0,50 €, pieaugušajiem – 2,00 €, ar Rēzeknieša karti – bezmaksas ieeja, tālr. 64622464   rezekne.lv
1917. gada 9.–10. maijā (pēc vecā stila 26.–27. aprīlī) Rēzeknē notika Pirmais Latgales kongress, kurā tika pieņemts lēmums par Latgales atdalīšanos no Vitebskas guberņas un apvienošanos ar pārējiem Latvijas novadiem. Šis lēmums bija izšķirošais turpmākajiem notikumiem, kad 1918. gada 18. novembrī tika proklamēta Latvijas Republika.
Katrai mājai ir pamati un slieksnis. Slieksnis ir arī nozīmīga katras mājas sastāvdaļa. Pieņemot, ka Latvijas zeme (vēsturiskie 3 novadi) ir šīs mājas pamati, tad 1917. gada Pirmais Latgales kongress ir kā slieksnis, kurš jāpārkāpj, lai tiktu mājā – Latvijā. Izstādē varēs iepazīt autentiskus priekšmetus, dokumentus un fotogrāfijas, ar audio, video un gaismas projekciju palīdzību sajust laikmeta noskaņu.

Visu gadu
Ekskursija Latgales keramikas ekspozīcijā “Māla un uguns pārvērtību radīts brīnums” un ekspozīcijā “Rēzekne laikmetu griežos”
Latgales Kultūrvēstures muzejs, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē
Biļetes: skolēniem un studentiem – 0,50 €, pieaugušajiem – 2,00 €, ar Rēzeknieša karti – bezmaksas ieeja, + muzeja speciālista-gida pakalpojumi nelielai grupai līdz 6 cilv. vai ģimenei: 8,00 € (latviešu valodā), 15,00 € (svešvalodā). Iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 64622464   rezekne.lv
Ekspozīcijas sešas zāles piedāvā iespēju izsekot podnieka amata attīstībai no pirmsākumiem (neolīts) līdz pat mūsdienām. Tradicionālas vērtības, kas pasniegtas mūsdienu interpretējumā, izmantojot informācijas tehnoloģiju piedāvātās iespējas.
Rēzeknes vēstures ekspozīcijā iespējams izsekot pilsētas vēstures līkločiem un attīstībai no vissenākā eksponāta līdz mūsdienām.

***
No 1. septembra līdz 31. maijam Latgales Kultūrvēstures muzejs apmeklētājiem atvērts pēc rudens–ziemas darba laika: otrdien, trešdien, ceturtdien, piektdien, sestdien no 10.00–18.00; svētdien, pirmdien – slēgts.


Rēzeknes BIBLIOTĒKU aktualitātes rezeknesbiblioteka.lv
Tematiskie pasākumi, radošo darbu izstādes
9. septembrī plkst. 16.00
Tematisks pasākum   “Poetry slam” Dzejas dienu 2020 ietvaros
Rēzeknes 2. bibliotēka, Atbrīvošanas alejā 166; iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 64632723

10. septembrī plkst. 10.00
Tematisks pasākum   “Dzejolīšu groziņš” Dzejas dienā   
Rēzeknes Bērnu bibliotēka, Dārzu ielā 37; iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 64623069

11. septembrī plkst. 14.00
Radošā darbnīca   “Manam mīļajam tētim!”
Rēzeknes Bērnu bibliotēka, Dārzu ielā 37; iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 64623069

26. septembrī plkst. 15.00
Tematisks pasākum   “Eiropas Kultūras mantojuma dienas 2020” sadarbībā ar EDIC Austrumlatgalē   
Rēzeknes Centrālā bibliotēka, 3. stāvā, Atbrīvošanas alejā 81; iepriekšēja pieteikšanās pa    tālr. 64622061

29. septembrī plkst. 14.00
Tematiska nodarbība   “RCB e-pakalpojumi iedzīvotājiem”
Rēzeknes Centrālā bibliotēka, 3. stāvā, Atbrīvošanas alejā 81; iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 64622061

No 1.–30. septembrim
“AccessAbility. Par Cieņpilnu dzīvi”: foto izstāde sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību   
Rēzeknes Centrālā bibliotēka, 2. stāvā, Atbrīvošanas alejā 81

No 1.–30. septembrim
Tematiska izstāde   “Zviedru kriminālromāni” sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību
Rēzeknes Centrālā bibliotēka, 3. stāvā, Atbrīvošanas alejā 81



Pasākumos dalībnieki un apmeklētāji tiks fotografēti/filmēti un foto/video tiks publiskoti nekomerciālos nolūkos Rēzeknes pašvaldības sociālo tīklu kontos, tāpat var tikt izmantoti Domes mājas lapā un reklāmas materiālos. Ja kāds no apmeklētajiem pamana sevi pasākumu galerijās un noteikti nevēlas šo foto publiskošanu, lūdzu, sazinieties ar pasākuma organizatoru.

Pasākumi tiek rīkoti, ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus.   
Pasākumu programmā iespējamas izmaiņas, sekojiet informācijai un jaunumiem:   rezekne.lv

Informāciju apkopoja Maija Upeniece, pašvaldības aģentūras “Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs” reklāmas speciāliste, tālr. 26106775, e-pasts: maija.upeniece@rezekne.lv

Pašvaldības aģentūra “Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs”
Juridiskā adrese: Atbrīvošanas alejā 93, Rēzeknē
Faktiskā adrese: Pils ielā 4, Rēzeknē, tālr. 646 07672, 26106775 (admin.), 28667725 (grāmatv.), rezekne.lv

Tūrisma attīstības centrs, Krasta ielā 31, Rēzeknē, tālr. 64622222, 26332249